1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Владислав Цветанов: Работи се за финансиране на още 216 проекта по подмярка 4.1

Владислав Цветанов: Работи се за финансиране на още 216 проекта по подмярка 4.1

Добри новини има и за преработвателите, информира началник отдел на “Инвестиционна и стартова подкрепа за бизнеса” към дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ

 - Г-н Цветанов, кои са най-актуалните новини за фермерите, свързани с инвестиционните мерки от ПРСР?

Наистина има добри новини и те са насочени към две от най-атрактивните подмерки от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020. Това е подмярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства и подмярка 4.2 за инвестиции в преработка на селскостопански продукти.

Структурираме документа на 17-тото изменение на ПРСР с няколко основни теми, касаещи тези две подмерки, които в програмния период се превърнаха в най-желани и най-ключови за земеделския бизнес и преработвателните предприятия.

При подмярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства работим по осигуряването на финансов ресурс за около 216 проектни предложения, които са преминали своя етап на оценка от приема през 2021 година, но към момента те са резерви. Т.е., с тях няма още сключени договори.

Второто направление, по което работим, касае осигуряване на финансови средства за целеви прием по подмярка 4.1 за напояване.

 - Бихте ли дали детайли? Напояването е важна тема.

Говорим за инвестиции в рамките на земеделските стопанства - дали ще бъде система за капково напояване или друг тип поливна система, независимо от отглежданите култури, мисля, че земеделските стопани добре познават новите и съвременни технологии и за тях самото послание, че работим върху бъдещия целеви прием за напояване е достатъчно ясно.

Третата тема, по която работим е изключително полезна за преработвателните предприятия. Това е осигуряване на финансови средства за целеви прием по преработвателната инвестиционна подмярка. Целевата насоченост на този прием вероятно ще бъде свързана с инвестиции за опазване на компонентите на околната среда, производство на енергия за собствено потребление от възобновяеми енергийни източници, оползотворяване на отпадъците, които се получават при преработката. Т.е., това е една добра възможност за преработвателните предприятия в края на програмния период да се възползват от подпомагане.

Пак уточнявам, тези три теми са част от предстоящата ни работа на 17-ото изменение на ПРСР.

Блиц интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.