Фермерите да обръщат сериозно внимание на профилактиката на заразните заболявания при телетата

Д-р Пламен Маруцов, преподавател в Тракийски университет, гр. Стара Загора

-Д-р Маруцов, доколко важно е управлението на здравето на животните?

Управлението на здравето на животните е един многопосочен процес, който обхваща различни сегменти, свързани с условията на отглеждане, хранене, профилактика.

-Кои са най-често срещаните грешки?

Пропуските са свързани с липсата на профилактика на заразните заболявания при телетата. Навременното вземане на мерки – специализирана диагностика и компетентна помощ, ще помогне много на фермерите при управление на стопанствата им. На първо място, това са неонаталните диарии, а след това и пневмониите, които заемат основно място в здравната патология.

-Каква е правилната реакция?

Основните болести в интензивните ферми са поява на заболявания в млада възраст. Обикновено те стационаризират много бързо в големи популации, като за появата им роля играят съществени отключващи фактори. Фермерите обикновено не бързат да реагират. Когато обаче случаите станат масови, това е алармен сигнал за това, че фермерът трябва да потърси помощ. Обикновено българите са свикнали да изчакват преди да предприемат каквито и да са мерки за неутрализиране на проблема и ако има повишаване на заболеваемостта в една ферма, ако има повишаване на смъртността, това неизбежно изисква от собственика да потърси компетентна помощ. Само да разчитаме на клиничните признаци е несериозно. При инфекциозните заболявания е необходимо специалистите да се базират на лабораторен резултат.

-Кои са най-често срещаните инфекциозни болести?

Това са различни инфекциозни заболявания в млада възраст. Това са заболявания, които след попадане на причинителя, могат да предизвикват отклонение в здравен аспект. Употребата на коластра е един от ефективните начини за ограничаване процента на заразите. Чрез нея телетата придобиват имунни тела, които предпазват от заболяване. Всички пропуски със забавяне времето на подаване на коластра в недостатъчни количества и качество са предпоставки едно теле да се разболее от диария.

След първите 28 дена от раждане на телетата лекарите предупреждават за поява на доминантни проблеми, свързани с респираторния тракт. Говедата са един от животинските видове, които са най-възприемчиви и чувствителни по отношение на пневмониите и в периода след отбиването инцидентността може да бъде доста голяма и понякога да надхвърли и 50%.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.