1. Начало
  2. Интервюта
  3. Наука и образование
  4. Проф. Дирк Инзе: Без биотехнологиите не е възможно поддържане на устойчиво земеделие

Проф. Дирк Инзе: Без биотехнологиите не е възможно поддържане на устойчиво земеделие

Органичното и биотехнологичното земеделие трябва да вървят ръка за ръка, смята Инзе

ВИЗИТКА: Дирк Инзе е световноизвестен биолог с приноси в областта на преноса на чужди полезни гени в растенията, както и в контрола над техните функции. Изследванията на екипа на Дирк Инзе водят до създаването на първата богата геномна библиотека на моделния вид Арабидопсис. Той е един от изследователите, открили гените, свързани с клетъчното делене, растежа и развитието. Значима е ролята на професор Дирк Инзе в реализиране на научното сътрудничество между Българската академия на науките, АгроБиоинститута, Съвместния геномен център и Обединения институт за растителни биотехнологии в Гент, Белгия. В многобройни научни трудове той е съавтор с български учени. За цялостната му дейност Белгийското правителство е взело решение да бъде осигурена пожизнена възможност на професор Инзе да работи с група от 10 изследователи, които да му съдействат за разработване на негови идеи.

-Г-н Дирк Инзе, какви са новостите, свързани с отглеждането на ГМО в Европа и света? Има ли промени в законодателството и тенденции към разширяване на териториите, на които да се отглеждат биотехнологични култури?
-Една от новините в тази област е, че в САЩ вече има административна структура,  която се занимава с безопасността и качеството на произвежданите храни. Тази администрация също така дава съвети и обосновани мнения по всички въпроси, свързани с качеството на храните. Другото е, че наскоро за първи път след 1998 г., след като беше разрешено отглеждането на ГМО царевица, се даде „зелена светлина” за отглеждане на територията на Европейския съюз и на картоф Амифлора. Сега вече всяка страна може да реши дали ще го отглежда на своята територия. В момента четири страни са дали положително становище за засяването на картоф Амифлора на териториите си. Това са Чехия, Холандия, Швеция и Германия. Друг положителен момент е, че в Чехия след широкомащабни полски изследвания има промяна на общественото мнение, свързана с възприемането на ГМО и то е в положителна посока.

-Как се отразява на почвата ГМО културите и те въздействат ли по някакъв начин  върху останалите култури, които се произвеждат по органичен и конвенционален подход?
-Правени са доста изследвания за влиянието върху почвата и в повечето случаи е установено, че отглеждането на ГМО има положителен ефект върху нея, тъй като се намалява пръскането с пестициди и почвеното плодородие не само че не се уврежда, но дори се подобрява. Според мен органичното и биотехнологичното земеделие би трябвало да вървят ръка за ръка. Много хубав е примерът с трансгенния картоф, който е най-устойчив на една от най-тежките болести при картофите. Този продукт до голяма степен обезсмисля използването на пестициди, също така повишава добивите и прави отглеждането на картофите чисто и екологично. Към момента органичното земеделие е лукс, тъй като за него са необходими поне два пъти повече площи, за да се произведе същото количество продукция, както при конвенционалното производство. Така че, ако Европа има достатъчно свободни площи за биоземеделие, то в света териториите са доста ограничени.

-Според вас има ли бъдеще без ГМО?
-Моето мнение е, че не би било възможно развитието на човечеството да не върви успоредно с развитието на ГМО. Особено като се вземе предвид и нарастването на населението, без използване на ГМО сортове няма да съществува устойчиво земеделие.

-Можете ли да кажете като учен в тази област, в каква насока са насочени изследванията в тази посока?
-Основните насоки са общо взето същите, както и преди: за повишаване на добива, сухоустойчивост и устойчивост на болести.

-Знаете ли да има страна в ЕС, където да е изцяло забранена търговията и отглеждането на ГМО?
-Не, не зная да има такава страна. Но тенденцията е, че все повече държави започват да отглеждат генномодифицирани култури, тъй като тази технология е екологично чиста и повишава качеството на земеделието.

-Каква е ситуацията с ГМО в Белгия?
-В момента в Белгия се провеждат полски опити и предполагам, че в близко бъдеще ще се даде зелена светлина и ще започне да се отглеждат масово ГМО култури.

-Има ли в  Белгия такава истерия, породена от екологични организации срещу ГМО, както у нас?
-В Белгия, както и в България има екологични организации като „Грийнпийс”, които се опитват да настройват общественото мнение негативно към ГМО, но по-важното е, че такива организации нямат конкретни доказателства за твърденията си. Според мен дългите години на насаждане на страх имат някакъв предел и след това хората ще започнат да осъзнават, че този срах е неоснователен и ще гледат по-реално на нещата.

-Имате ли обяснения защо се прави цялата тази кампания срещу ГМО?
-По принцип страхът се продава добре. Всяка нова технология се посреща от човечеството с предубеждение и страх. Така беше и с атомната енергия, така е и с ГМО. Това дава възможност на т.нар. „зелени” да държат обществото в непрекъснат страх и да печелят привърженици, и да взимат пари за това. Смятам, че има много по-глобални проблеми, като например големия брой коли и влиянието им върху околна среда, но никой не казва: „Трябва да спрете да карате автомобилите си или трябва да ги върнете”, тъй като в такъв случай ще се ударят големите интереси. Според мен „зеленото” започва да се превръща много печеливш бизнес.

-Вредно ли е ГМО за пчелите?
-Аз работя от 32 години в тази област и до този момента няма научни доказателства, че ГМО са вредни за пчелите и затова аз продължавам да твърдя, че всяко нещо трябва да бъде доказано, и ако някой докаже такова твърдение, аз ще съм първият, който ще го потвърди пред обществото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.