1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Лешниците вече са включени сред приоритетните култури по инвестиционните мерки на ПРСР

Лешниците вече са включени сред приоритетните култури по инвестиционните мерки на ПРСР

В очакване на нови инвестиции по подмерки 4.1 и 4.2 в биостопанството на Калоян Гичев

 

т - Защо био?

Ние искаме да произвеждаме чиста храна, защото искаме да ядем такава и това желание е още преди да се захванем със сертифицирано биоземеделие. Това е наше желание и търсим начини да реализираме този си копнеж към чистата храна. Имаме и здравословни рецепти. Здравето на човека е свързано със здравословното хранене.

 - Защо био-то е по-скъпо?

По-висока е цената спрямо тази на конвенционалните продукти, тъй като при нас предизвикателствата са повече. Много повече обработваме, защото не ползваме хербициди. Миналата година сме фрезовали лешниците 3-4 пъти и 3-4 пъти сме копали на ръка. След това сме ги косили. Има много повече работа, отколкото при конвенционалното отглеждане. При пръсканията е същото, защото биопрепаратите не са толкова ефикасни колкото са химическите. Има нужда да се пръскат повече, за да се получи желаният ефект. Био-то е по-скъпо, защото, ако сега на един лешник трябва да му сложим биотор, той ще струва примерно 2 лв. Ако се вземе конвенционален азотен тор, ще струва примерно 0.40 лв. или по-малко.

biofarm

 - Какво подпомагане получавате за биопроизводството?

Субсидии за нас нямаше в първите години. Тази година за пръв път получихме субсидии около 100 лв. на декар. Предвид, че имаме доста разходи за торовете и препаратите, това е добре за нас, но разбира се, ако накрая биолешника не го реализираме на по-висока цена, това не би било достатъчно.

Секторът с черупковите има потенциал и има нужда да му се помогне, за да се развие, тъй като при лешниците е много бавна възвръщаемостта. Надяваме се и при държавните помощи за зимните и пролетните пръскания лешникът също да бъде включен.

 - Имате ли направени инвестиции по европейски програми?

По ПРСР нямаме изпълнени проекти, защото при предходния прием лешниците не фигурираха като приоритетна култура и нямахме необходимия брой точки. Сега сме кандидатствали по подмярка 4.1. Този път лешниците са включени като приоритетна култура, надяваме се да ни одобрят.

 - Какви инвестиции искате да направите?

В проекта сме включили закупуването на машини - отклоняващи фрези, трактор, сушилня, комбайн за събиране на лешниците. За нас това е много важно, понеже ние се стремим да сме технологично ориентирано стопанство. т.е. да имаме по-малко ръчна работа, тъй като сме възприели италиански подход. Надяваме се да ни одобрят по подмярка 4.1 и да можем да прибираме лешниците с комбайн, да ги мием и да ги сушим, така че да можем да ги складираме и после да ги продаваме.

В процес сме на подготовка да кандидатстваме по подмярка 4.2 за закупуване на машина за чупене на лешници, за да имаме завършено производство до краен продукт.

 - На каква цена продавате лешниците?

nuts

Тази година за пръв път продаваме и нашата цена на лешниците е по-висока от тази на конвенционалните. Тя е на 12 лв./кг, докато конвенционалните са между 6-8 лв./кг с черупката.

 - Какви трябва да са мерките и политиките, за да се стимулира пазарът на биопродукти?

Един от начините е чрез образование. т.е. първо хората да разберат какво означава био. Био означава сертифицирано. То означава спазване на определени стандарти. Също така, необходими са по-големи субсидии за биоземеделците, за да можем да сме по-конкурентни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.