1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Атидже Алиева-Вели: Споразумението е историческо

Атидже Алиева-Вели: Споразумението е историческо

Българският евродепутат разкри и кое е важното за България в новата ОСП

 

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели определи като историческо постигнатото предварително политическо споразумение за Общата селскостопанска политика. То засяга трите законодателни акта на Европейския съюз, които ще управляват нова земеделските политики в периода от 2023 до 2027 година.

"Доволна съм. Аз бих нарекла постигнатото споразумение исторически в посока ускорено развитие на сектор „Земеделие“ в съответствие със зелените амбиции на Европейския съюз. Доволна съм още и от това, че мойта група от „Обнови Европа“ в Европейския парламент имаше водеща роля по време на преговорите и не малки заслуги в постигнатия компромис“, заяви Алиева-Вели.

Какво значи споразумението за нашата страна?

"За нашата страна България това значи по-гъвкаво планиране на мерките, които ще прилагаме; по-добро съответствие на мерките с нуждите на земеделците и, разбира се, огромна възможност да догоним средно-европейските нива“, разкри българският евродепутат.

Важна част е и "таван"-ът за плащанията. Според договореното държавите членки, които изберат да въведат таван на директните плащания, намаляват със 100% сумата над 100 000 евро. Те могат да изберат да намалят размера на директните плащания, които ще бъдат отпуснати на земеделски производител за дадена календарна година, с до 85% над 60 000 евро.

"Прилагането на "таван" е въпрос на дебат, на анализи и решения в България. Факт е обаче, че виждаме големият дисбаланс между различните сектори....Имах доста срещи със земеделски производители. Изключително наболели са проблемите при малките и средните стопанства. Наистина трябва да се намери баланса, така че малкият и средният земеделец да получава адекватна подкрепа за неговото развитие. Няма как да имаме зелен преход и дигитален преход без да имаме адекватна подкрепа именно за малкия и средния земеделец" , добави тя.

Съществува и опция и да се определят допълнителни траншове и проценти на намаление, като се гарантира обаче, че намалението за всеки транш е равно или по-високо от предходния.

Припомняме, че на 25 юни преговарящите в Евопейския парламент постигнаха неофициално политическо споразумение по новата ОСП. То беше подкрепено и от Съвета на министрите на 28 юни.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.