1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Чавдар Маринов, зам.-министър на МЗХГ: Не всички земеделски производители работят биоземеделие за субсидии

Чавдар Маринов, зам.-министър на МЗХГ: Не всички земеделски производители работят биоземеделие за субсидии

Чавдар Маринов, зам.-министър на МЗХГ
Чавдар Маринов, зам.-министър на МЗХГ

Ще изготвим експортна стратегия и за преработени плодове и зеленчуци

 

Г-н Маринов, Вашият коментар за установените злоупотреби в биопроизводството, които в някаква степен рефлектираха върху доверието към биопродуктите.

От 65 проверени оператора при 11 установихме определени несъответствия. Проверките бяха извършени съвместно с Българската агенция по безопасност на храните и бяха съпътствани с вземане на проби. Проверките бяха насочени единствено и само към рискови култури като резене, рапица и кориандър. В крайна сметка информацията е подадена към ДФЗ за несъответстващите изисквания на европейските регламенти, но така или иначе в момента има един процес на обжалване и проверки. Ние сме подготвили и писмо до БАБХ, за да може да ни дадат достатъчно увереност относно тези проби, тъй като те са официалният контрол. След което финално ще бъде взето решение дали тези оператори, няколко от тези 11, са прави или по-скоро си остават в графата недопустими.

Български биопроизводители ще вземат участие на биологично изложение в Германия, а Вие ще изнесете лекция. Малко повече подробности за събитието?

В периода 11-14 февруари ще бъда на BIOFACH в Нюрнберг, едно от най-големите биологични изложения, където ще изнеса презентация пред представители на всички страни членки за мястото на биологичното производство в рамките на новата ОСП. Разбира се, ще се базирам на нашия План за развитие на биоземеделието, който е до 2027 година. В него сме извели основи цели, основни инструменти. В крайна сметка ще обменим опит с другите колеги от Европа. Ще напаснем целите си и въобще алгоритъма на подпомагане, но трябва да е ясно на цялата общност, че биологичното производство има огромно бъдеще. Все повече млади хора се включват в системата на контрол. Все повече хората искат да живеят по здравословен начин и самите те търсят такива продукти. Не всички земеделски производители работят биоземеделие за субсидии - това трябва да е ясно. Най-отговорно казвам, че може би бенефициентите по мярка 11 са около 50% от биологичните производители у нас, т.е. останалите 50% не се възползват от субсидиите. Това е похвално и ги призовавам да работят всички заедно включително с нас, институциите, да може постепенно да повишаваме добива от биологичните продукти, въобще да разширяваме биологичното производство. Защото към този момент не се движим с унисон с останалите страни членки. Например, Франция говори за 20% биоземеделие през 2020 година, а ние сме доста далече от тези данни. Ние се движим от порядъка на 3-3.5% при растениевъдството и от 2,5 до 3% при животновъдството, така че има още какво да се желае.

В другите страни членки в училищните схеми присъстват биологични продукти. Кога това ще стане факт и у нас?

В Плана за развитие на биологичното производство е записано, че от 2021 година доставките по училищните схеми ще стартират с 5% биологични продукти. Няма да чакаме 2021 г. Направили сме мотивирано предложение към Министерски съвет, в което настояваме от тази година 9% от доставките да включват биологични български плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, както и биологичен български пчелен мед. Няма нищо по- ценно нашите деца да консумират истинска биологична храна, която е с изключително с високи показатели. Постепенно ще вдигаме тези проценти, за да вървим заедно с останалите страни членки. Така показваме нашата социална отговорност и загриженост за здравето на децата, като основната цел на тези две схеми е децата да придобият здравословни хранителни навици.

Кажете подробности за предложената експортна стратегия за пресни плодове и зеленчуци и дали ще има такава и за преработени, тъй като у нас реално пресните плодове и зеленчуци не достигат.

Да, експортната стратегия е вследствие на ангажимент, който бях поел към браншовите организации и това ми беше записано в програмата, когато бях назначен на тази позиция. Проектът беше финализиран, подробно представен на 16 януари тази година пред всички браншови организации.

Идеята е първо да набележим пазарите, продуктите. Да си направим един таргет. Съответно да набележим и мерки, с които да подкрепим тези цели. Разбира се, подпомагането е част от тази схема. На този етап става въпрос само за подпомагане на експортно застраховане, което не е малко перо, но има и други възможности, които ще обсъждаме тепърва с бранша. В момента стратегията се отнася само за пресни плодове и зеленчуци.

Отделно, водил съм доста разговори и наистина има смисъл да разработим и стратегия за експортно ориентирани стоки, а това са българските консерви, в тях е и добавената стойност. Поемам ангажимента с бранша да изработим и експортна стратегия за преработените български продукти от плодове и зеленчуци.

Колко важна е обвързаната подкрепа за бранша?

Обвързаната подкрепа е изключителен важен инструмент. Като механизъм идеята на обвързаната подкрепа е да задържи определени нива на производство. Дори се наблюдава, че вследствие на нея, както и благодарение на други мерки, които са заложени за подпомагане, започва едно увеличаване на производството. Винаги питат земеделските производители достатъчно ли е това подпомагане. То никога не е достатъчно. Всеки се бори за високи нива на субсидии.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.