1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пазари
  4. Български фермерски съюз подписа меморандум за партньорство с Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

Български фермерски съюз подписа меморандум за партньорство с Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

"Организацията ни се утвърди не само като обединител на сектора, но и като коректив на всички ангажирани с него", каза председателят на БФС Георги Стоянов

- Г-н Стоянов, Български фермерски съюз има нов партньор в лицето на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Тази седмица подписахме меморандум за сътрудничество с председателя на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков. Партньорството ни е дългогодишно. Сега решихме да пристъпим и към подписването на официален документ. Вижданията на членовете ни за развитието на земеделието са сходни. Предизвикателствата пред тях също.

- Освен сходни организации, започвате да приобщавате и представители на бизнеса с агротехника. Какво ви накара да пристъпите и към това?

Стартираме партньорство и с "Ири Трейд" АД, които са официален представител на селскостопанска техника. С това целим нашите членове да имат още по-широк достъп до всичко, което е необходимо за развитието на производството им.

- В момента тече обществено обсъждане по проекта на Наредбата, която да допълни вече съществуващата за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план. Вие бяхте сред първите, които алармирахте за нуждата от това.

Да, Български фермерски съюз първо съобщи на Министерството на земеделието, че трябва да се удължи срокът за Кампания 2023 без да се търпят санкции. Въпросът беше повдигнат по време на срещите ни в страната, част от Втората национална информационна кампания "Възможности на подкрепа за земеделските стопани". Своевременно го поставихме във ведомството и се радваме, че от там се реагира адекватно. Следваме първоначално поставената ни цел - да се утвърдим не само като обединител на сектора, а и като коректив на ангажираните в него.

- Непрекъснато се появяват предупреждения до земеделските производители да не се доверяват на консултанти при подготовка на документи за различните програми. С какво се отличават експертите на Български фермерски съюз от тях?

За съжаление всяка година ставаме свидетели на различни ситуации, в които трети лица желаят да се възползват от работещите в аграрния сектор. Различното при нас е, че Български фермерски съюз предлага съветнически пакети единствено за членовете, като те са изготвени изцяло в техен интерес. Подходът, към който се стремим е индивидуалност, защото това е гарантираният ключ към успех.

агримат md

- Има ли новоучредени структури на организацията?

Следствие на активната работа на нашите експерти вече имаме структури и в Пазарджик, Хасково, Кърджали и Борино. Предстои учредяване в Перник, Шумен и Пловдив. До края на годината сме си поставили амбициозната цел да покрием почти всеки регион, работим активно и в Северна България. Почти няма населено място в страната без представител в Български фермерски съюз. Това е начинът, по който проблемите могат да се поставят на масата и да се търсят техните решения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.