1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Десислава Танева е може би единственият министър до момента, който се опитва да направи нещо за сектора на плодовете и зеленчуците

Десислава Танева е може би единственият министър до момента, който се опитва да направи нещо за сектора на плодовете и зеленчуците

Мариана Милтенова, председател на УС на Националното сдружение на градинарите

 - Г-жо Милтенова, какво е настроението на градинарите в момента?

Различните производители са с различни настроения, но не са оптимисти. Като цяло, проблемите са ги затрупали, те не спират и не намаляват. Някои са по-доволни от това, че вече са намалили производството и площите със зеленчуци.

 - Защо?

Защото нещата не се развиват в посоката на подобрение на ситуацията в сектора. Работната ръка е недостатъчна. Трудно им плащаме на хората. Трудно ги задържаме да работят.

Най-големият проблем е водата. Сушата е огромна. Съсипа буквално голяма част от нашите производители в секторите зеленчуци и плодове. Проблемът с напояването е възлов в нашия сектор.

 - Какво подпомагане получиха тази година двата сектора?

Подпомагането е по мерки Ковид 1 и Ковид 2, по де минимис и преди това държавната помощ за материални активи, за хладилно оборудване и за заготовка на продукцията. Мога да ви кажа детайли, като започна отзад напред.

Хората кандидатстваха за държавната помощ. Тези, които подписаха договорите в края на 2019 г., когато трябваше да ги изпълнят, всичко беше блокирано и затворено заради пандемията. Знаете паднаха обороти и продажби и т.н., блокираха се граници. Необяснимо защо Държавен фонд Земеделие реши, че авансово плащане по държавната помощ ще се даде само на тези, които са подписали договорите през 2020 година. Тези, които са подписали договори в края на миналата година, нямат това право. Отново сме поставени в неравностойно положение.

По мерките Ковид 1 и Ковид 2 средствата са малко. Примерно в рамките на 2-3 хил. до 4 хил. лв. в зависимост от площите, защото нашите стопанства не са огромни. Максимумът е до 7500 евро за по-големите стопанства. По-малките стопанства започват от порядъка на 700-750 лева.

По де минимис помощта за плодове е до 25 лв./дка, а за зеленчуци – до 35 лв. За картофите е до 40 лв./дка. При картофите производството е механизирано, няма го този ръчен труд, който е при пипер, домати, краставици, малини, ягоди, череши. А картофопроизводителите, които са с регистрирани площи за фитосанитарен контрол в БАБХ, ще вземат по 40 лв./дка. В същото време правя сравнение, че за пипер, краставици, домати, тиквички, патладжани и т.н. - всички зеленчукови култури, както и за плодове - череши, ягоди, малини, ябълки, круши, праскови, подпомагането е по-малко при положение, че стотици хора полагат ръчен труд. Няма абсолютно никаква логика в това. Не знам кой го реши и как реши, че 40 лв. ще се дадат на едно механизирано, автоматизирано производство на картофи. Те били много засегнати. Всички останали не са засегнати ли? Картофите били най-много засегнати. А след като няма туристически сезон и няма къде да си продаваме нито доматите, нито краставиците, нито черешите, ние не сме ли засегнати? Поради пазара, който загубихме на Черноморието, на борсите в Пловдив и в София краставиците паднаха до 50 стотинки. Това нормално ли е? Да, на картофите също паднаха цените. Паднаха до 25-30 стотинки.

 - Вашите очаквания за новата ОСП?

Вие знаете. Силните на деня казват: Искаме същото, както досега.

 - Вашата оценка за водената политика в агросектора.

Уважавам и оценявам усилията на министър Танева. Може би, тя е първият министър и единствен до момента, който се опитва да направи нещо и да помогне. Но тя не може да направи всичко по много различни причини. Първо, проблемите са натрупани страшно много и зависят от много хора. Второ, ако тя реши да направи нещо, може да засегне много икономически интереси. Има вече хора, които са станали силни на деня. Предполагам, че на нея не й е лесно. Тя има желанието и смелостта да работи. Тръгна да говори с веригите и да им поставя някои условия. Тази година за първи път нашите хора влязоха в супермаркетни вериги да продават. Видя се, че има възможност. Заместник-министър Вергиния Кръстева също се опитва да вникне в проблемите. Опитва се да намери решения и да реагира на поставените въпроси.

 Автор: Диана Александрова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.