1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Дориана Миленкова, съветник по земеделските въпроси в Посолството на Нидерландия в София:

Дориана Миленкова, съветник по земеделските въпроси в Посолството на Нидерландия в София:

Българските плодове и зеленчуци заслужават своето достойно място на българската и европейската трапеза

На какво залага нидерландското участие?

Когато говорим за производство и търговия на зеленчуци, няма как да не се обърнем към нидерландския опит и визия. Специален гост ще е Синди ван Райсвик от аналитичното звено на Рабобанк. Тя е авторът на стратегически анализ за бъдещето на оранжерийното производство на зеленчуци до 2030 г. и ще може да насочи нашите производители в каква посока се развиват технологиите и пазара в световен и локален мащаб. Синди е утвърден експерт в сферата на плодовете и зеленчуците и участниците във форума ще могат да обсъдят с нея пазарни стратегии, както по време на конференцията, така и в индивидуални срещи по време на B2B частта.

За да обогатим програмата по отношение на зеленчукопроизводството, сме поканили и представител на най-голямата нидерландска фирма за зеленчукови семена да разкаже за новите сортове в търсене на максимален добив и устойчивост. За да могат производителите на плодове и зеленчуци да направят печелившия избор на продукти и сортове, Пийт Схоутел ще даде съвет какво се търси на международните пазари сега и в следващите години.

Посолството на Нидерландия подкрепя ИнтелиФреш, защото вярва, че българските плодове и зеленчуци заслужават своето достойно място на българската и европейската трапеза. Форумът дава и уникална възможност да се повдигнат и някои стратегически теми, свързани с предизвикателствата на сектора като здравословно хранене, намаляване на загубите на храна по веригата „производител – консуматор“, намаляване на отпадъците от опаковки, както и въглеродния отпечатък на сектора от производство и логистика. Нидерландия си поставя много амбициозни цели по отношение на устойчивостта и ще търси партньори в България. ИнтелиФреш предлага точната аудитория за дискутиране на тези въпроси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.