1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Младите хора трябва да гледат на животновъдството като на бизнес

Младите хора трябва да гледат на животновъдството като на бизнес

Снимка:

Иван Мутафчиев - животновъд

- Г-н Мутафчиев, трудно ли е животновъдството?  

- Какво да ви кажа, не е лесно, но когато човек има мерак, го прави. Тъй като нямаше пазар за млякото, решихме да направим малка семейна мандричка, която се намира в Разлог. Кандидатствахме по ПРСР, по мярка 121 за оборудване на фермата, и затворихме цикъла на производство. В София зареждаме малки магазинчета, участваме във фермерски пазари, предлагаме сирене и мляко в Банско, ходихме на изложение на Slow Food в Торино, където сиренето беше високо оценено от французи и италианци. Производителите в чужбина застават зад името си и то продава продукта. И ако има някакъв проблем, се обръщат към него. Това се опитваме и ние да направим в България.

- Защо на пазара има толкова фалшиви производители? До какво опира това, дали до контрол или до съзнание?

- Съзнанието ни трябва да се промени, че е необходимо да спазваме правилата, каквито и да са, и в същото време трябва да се засили контролът. Това трябва да се направи и на пазара да останат истинските производители. Има много прекупвачи, които предлагат стока, на която не се знае произходът. Аз съм за ясни правила и бизнесът да е на светло. И всеки, който произвежда, да може свободно да продава.

- Години наред животновъдството беше съсипвано, дали не беше умишлено?

- Бавно и системно беше унищожавано животновъдството у нас. Това е истината. Правили сме с колегите няколко срещи с министър Танева. Впечатленията ми са, че е човек, който знае за какво става въпрос, имам доверие в нея, че ще постигне нещо. Но всичко е трудно, трябва време.

- Казват, че министър Танева има много амбиции, но реалностите на бюджета са съвсем конкретни, въпросът е за какво ще има пари.

- В тази държава се говори само за пари. За съжаление, никой не говори за производство и за реална икономика, която да вдигне на крак държавата. То бюджетните пари трябва да дойдат от някъде и то от производство, само от данъци няма да стане.

- Смятате ли, че този вид дейност може да изглежда привлекателна за един млад човек?

- Дейността не е привлекателна. Трудоемка и мръсна работа е животновъдството, но това е бизнес. Има перспектива браншът ни и би трябвало младите хора, особено при тази безработица, да се замислят и да вземат да работят. Имаше една идея на министър Танева да може безработните в Бюрото по труда да минават към фермерите на работа и те да им разписват документацията, за да вземат пари, но там нещата трябва да се съгласуват със социалното министерство, макар че те са едно правителство и трябва да работят заедно.

- Смятате ли, че правилата на Брюксел са ясни, а ние не умеем да се възползваме от тях?

- И ние като всички европейци трябва да спазваме правилата. Хубави или лоши, трябва да се спазват, за да получиш някакви субсидии. Има наистина пречки, но каквито и да са законите трябва да се спазват и постепенно спънките да се отстраняват.

- Достатъчно ли е субсидирането на този сектор?

- Малко е субсидирането и е трудно за оцеляване. Съпругата ми се занимава с мандрата, аз съм шофьор и снабдител. Синът ми лятото помага. В момента учи езици, за да кореспондираме правилно с партньорите си. Необходими са иновации, а за тях и пари. В момента фермата ни е в процес на биосертификация. Тенденцията в Европа е всичко е да е био. Две френски фирми имат интерес към нашия продукт, които са с магазини в Париж.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.