1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. „По подмярка 4.2 си играем на котка и мишка с Министерството на земеделието“, твърди Стойко Кировски, председател на СППЗ

„По подмярка 4.2 си играем на котка и мишка с Министерството на земеделието“, твърди Стойко Кировски, председател на СППЗ

За да се засили българският експорт на консерви, трябва държавна помощ

Каква беше 2021 г. за преработвателите на плодове и зеленчуци?

Не беше добра година заради всички проблеми, които се натрупаха – икономическата криза, Ковид 19, промените на климата, проблемът с работната ръка. Това е поредна неблагоприятна година за земеделието и преработвателната промишленост.

Голямото поскъпване на електроенергията и газта доведе до една спирала с поскъпването на суровини и материали, свързани с нашето производство. За да не фалират нашите фабрики, трябва драстично вдигане на цените и не знам дали потребителите ще могат да го понесат. Повишението на цените на нашата продукция трябва да е от 15-20%, за да не са на загуба предприятията.

apple

Как стои въпросът със суровината през 2021 г.?

Традиционно, заради липсата на достатъчно българска суровина, внасяме такава от съседни държави – Турция, Сърбия, Гърция, Северна Македония. Това крие рискове, защото, примерно, в Турция се ползват препарати за растителна защита, които в ЕС не са разрешени, макар че стоката се внася със съответните сертификати.

Другият проблем е, че по този начин подпомагаме чужди икономики. Освен това постепенно губим нашите традиционни български сортове.

Как да се промени тази тенденция?

При преговорите за създаване на коалиционното правителство беше споменато, че ще има специален акцент на производството на плодове и зеленчуци. Но това е един много дълъг и сложен процес, трябва да бъдат приложени подходящи мерки за субсидиране. Тази мярка е закъсняла. Трябва да се промени начинът на субсидиране и да накараме хората да започнат да се занимават с отглеждането на плодове и зеленчуци, защото всяка година площите намаляват.

Зелената сделка ще засегне всички браншове. Вие притеснявате ли се?

За да отговорим на изискванията на Зелената сделка, трябва да вложим много средства. И ще попаднем в доста неконкурентно положение – продукт, произведен в Европа, няма да може да се конкурира с продукт, произведен в САЩ, например.

Към подмярка 4.2 от ПРСР има ли интерес от страна на преработвателите?

Това е една много чувствителна тема за нас. Това е единствената мярка, по която нашите предприятия могат да кандидатстват. Проблемът е, че ДФЗ няма капацитета да разглежда тези проекти по най-бързия начин.

Мога да ви дам пример с един проект, който е внесен през 2018 г. и се разглежда в момента. Вече са изтекли всички разрешителни за строеж, а всички машини, заложени в този проект, са морално остарели. Ако не се разгледат в рамките на 3-6 месеца, тези проекти и офертите в тях губят актуалност. Освен това заложените цени също губят актуалност – нещо, което е заложено като цена през 2018 г., сега струва поне два пъти по-скъпо.

Въпреки че мярката е отворена, още се разглеждат стари проекти. Играем си на котка и мишка с Министерството на земеделието по тази подмярка.

peach

Имате ли яснота за подпомагането на вашия бранш през новия програмен период?

Още нямаме пълна яснота. Знаем за някакви цифри, които са общи, но специално за плодове и зеленчуци, слушайки обещанията на новото правителство, ни се иска да се отделят повече средства, защото искам да кажа, че в близкото минало България беше един от най-големите производители на консерви. Отглеждаха се много плодове и зеленчуци и консервната ни промишленост работеше на пълни обороти. Стигали сме до производство от порядъка на 900 хил. тона годишно. Това беше преди повече от 30 години. Сега произведените консерви са една трета от това, което се е произвеждало в миналото.

Загубихме много пазари. Загубихме руския пазар, което е много лошо, и не правим никакви опити да си го възвърнем - това е най-жалкото. Ние се мъчим чрез собствените си фирми по някакъв начин да стъпим там, но ако държавата не ни помогне, няма да успеем. В Русия много държави като Сърбия, Турция изнасят без мито и по този начин руските пазари са завладени от турски и сръбски стоки. Там български стоки не могат да се намерят. А руснаците много харесват българските консерви.

 Вашите очаквания за 2022 г.?

Гледаме напред и се надяваме държавата да помага - да подкрепя производството на плодове и зеленчуци и да помага в търсенето на нови пазари, защото ние сами много трудно се справяме. За да се засили българският експорт, трябва държавна помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.