1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. При тези цени на пшеницата не знам какъв добив трябва да има, че да не сме на загуба

При тези цени на пшеницата не знам какъв добив трябва да има, че да не сме на загуба

Георги Таров, земеделски производител, с. Вълчитрън, обл. Плевен

  • Г-н Таров, свидетели сме на нестабилни метеорологични условия. Има ли риск това да се отрази върху добива на земеделските култури?

Наблюдаваме температурни аномалии. Вечер е много студено до 3-4 градуса, денем до 30 градуса, което не е добре за културите, особено тези, които поникват и за тези, на които им предстои да бъдат третирани с хербициди. Очаквам да има смущения, но не чак толкова, че да има икономически щети. Несъмнено, подобно време влияе върху добива. Вече зависи от самата култура дали ще може да преодолее стреса.

  • Цените на пшеницата се сринаха на световните пазари, как ще коментирате?

Това ще доведе до по-ниски приходи в нашите стопанства, оттам и до по-малко инвестиции, които всеки от нас иска да направи. Така че, ще се разпускаме според „чергата си“.

  • Според вас какви ще са цените на пшеницата?

Не мога да дам прогнози и конкретен отговор и не знам дали някой би могъл да даде. Били сме свидетели на високи цени непосредствено след жътва и обратно, но се надявам да има баланс между цена и добив, който да удовлетвори всички, ангажирани в агросектора.

  • По какъв начин ниската цена ще засегне по-малките земеделски производители?

И за малки, и за големи ниската цена няма как да не се отрази негативно. Ние, големите, имаме и по-големи разходи. Ниският приход несъмнено ще рефлектира върху развитието ни в обновяване на агропарка и внедряване на световните иновации, за които са необходими пари. Това, което се задава като пазар, по никакъв начин няма да ни позволи да модернизираме стопанствата си. Себестойността на продукицята е доста висока и това, което се очаква да получим, не е ясно дали ще покрие себестойността, камо ли да си мислим да правим нови неща. Формирането на себестойността на пшеницата има две страни. От една страна – вложенията в земята, другата себестойност се определя от амортизация на машините, работни заплати, инвестиции в процеса на производство и лихви от заеми на банки. Под 200 лв. трудно би могъл да се вместиш в себестойността. Не знам при тези цени, които се задават, какъв добив трябва да имаме, че да сме поне на нула.

  • Спадът в цената на пшеницата ще повлияе ли на цената на хляба?

Историята в последните години показва, че ниската цена на пшеницата не се отразява върху цената на хляба или ако е имало, то е било минимално. Знаем, че там ценообразуват по съвсем друга схема, която аз не бих коментирал, защото не съм запознат.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.