1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Шансовете на винопроизводителите да получат субсидии са илюзорни

Шансовете на винопроизводителите да получат субсидии са илюзорни

Снимка:

Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара

- Г-н Радев, подмярка 4.2 от ПРСР притесни сектор Вино, защо?

- Притеснява ни това, че браншът се оказва сираче в преспективата за прилагане на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти“, единствената възможност за закупуване на специализирана лозарска техника. Формулировката на критериите за оценка на проектите в наредбата така е направена, че сме изправени пред реалната опасност да няма нито един винарски проект, който да бъде одобрен и изпълнен в този програмен период до 2020 г. Очаква се много голям интерес от потенциални бенефициенти към подмярката, но съществуващите критерии за оценка, които са основа за класиране на проектите, ще са препъникамъкът. Проектите, набрали определен брой точки, ще минат, а тези, които не наберат нужния брой точки, ще останат под чертата. При така формулираните критерии винарският бранш остава под чертата. Да, формално в проектонаредбата е записано, че работещите в сектор вино могат да представят проекти, но административно условията са формулирани по такъв начин, че това си остава едно декларативно вписване, а на практика няма да има нито един проект.

- Не е ли странно, че други сектори ще бъдат подпомогнати, а Вашият - не?

- Не си го обяснявам, а се опитвам да намеря такова решение и не го намирам. България, формулирайки критериите за ПРСР, е определила някои сектори като чувствителни, на база свой анализ, не знам какъв е той. Другите сектори не искам да ги коментирам. Не подкрепям и кухата декларация, че винарството е приоритетен сектор. Искам всички да работим при равни условия, а не да започнем бягане на 60 м, а някой да тръгне 30 м преди вас.

- Бяга ли държавата от сектор Вино?

- Държавата много обича да се закичва с този сектор като медал, но когато се опре до конкретни действия, с които реално да ни подпомогне в съществуваща трудна ситуация на винения пазар в света, ни оставя на произвола.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.