1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Тази година очакваме около 320 килограма пшеница средно на декар в страната

Тази година очакваме около 320 килограма пшеница средно на декар в страната

Красимир Аврамов, председател на , Националната асоциация на зърнопроизводителите

Агенция Фокус

- Г-н Аврамов, има ли вече прогнози каква ще бъде тазгодишната реколта от пшеница?

- До 10 дни ще стане вече съвсем ясно каква ще бъде реколтата. Засега пшеницата е във фаза наливане на зърното. Не са направени и изследвания в районите, в които паднаха последните дъждове. От дъжда зависи колко ще тежи класът, колко ще се налее зърното. Вчера разбрах, че в някои части на страната не са паднали необходимите валежи - трябваше да паднат около 10 литра, за да се формира реколта над средната за последните 4-5 години. Средното равнище на реколтата е около 325 килограма за страната. Миналата година беше изключение с 207 килограма от декар. Сега очакваме това, което е било през последните 6-7 години да се изпълни.
Официалните власти очакват около 4 милиона тона пшеница. Смятаме, че тази цифра няма да бъде достигната, защото в Южна България дъждовете от края на април до днешна дата не са повече от 7 литра на квадратен метър. Това е много важно да се отбележи. От 40 дни водозапасяването не е повече от 6-7 литра за Южна България. Това засегна базата цъфтеж, оплождане, изкласяването на пшеницата. Тези фази искаха да има влага в почвата между 10 и 15 литра, т.е. да има влага със стопанско значение, която да формира добива. В много райони на страната гергьовският дъжд не падна, а той формира добивите и при есенниците, и при пролетниците.

- Имате ли данни колко са посевите с пшеница?

- Около 10 200 000 декара. Пшеницата е малко по-малко, а ечемикът е повече тази година. Пшеницата се засява малко по-малко заради рапицата, понеже цената на рапицата е много по-атрактивна от тази на пшеницата - около 440 евро. Пшеницата в момента се продава на 175 евро за тон. За сметка на рапицата и слънчогледа, площите на пшеницата тази година са по-малко от миналата година, на ечемика са повече. В много райони не бе засята пшеница поради факта, че когато се сееше през есента, беше дъждовно. В оптималния агротехнически срок не бяха засети необходимите площи, защото валеше и сеячите не можеха да влязат да сеят. Официалните данни, които се предлагат са, за между 3 500 000 и 4 000 000 тона пшеница, но ние очакваме от 10 200 000 декара пшеница не повече от 320 килограма среден доход за страната.

- Това е повече от миналата година, като се имат предвид проблемите, които имаше със сушата.

- Значително повече. Тази година очакваме около 1 200 000 тона повече пшеница, което ще подобри външнотърговското салдо на страната. Т.е. страната ще може да изнесе над 1 милион тона пшеница. Това, което беше миналата година, в никакъв случай няма да се повтори. Преди около два месеца цената на пшеницата падна с около 120 лева средна пазарна цена, очаква новата реколта да стартира с около 350 лева. Цената на пшеницата е с около 100 лева по-малко, което трябва да се отрази и върху цената на хляба. Очакваме цената на хляба да се задържи на около 1.50-1.80 лева за килограм до края на годината. Но вече такива ниски нива, както отпреди две години, няма да има, защото в световен мащаб заради биогоривата и етанола цените са на доста високо международно равнище. Запасите в световен мащаб са малки, поради повишеното търсене от страна на Индия, Китай, икономиките, които се развиват. Нас ни интересуват цените, които ще се получат в Румъния и Черноморския регион, те са определящи за пазарната цена.

- Кога ще има официални данни?

- След една седмица. Сега анализираме последния дъжд. Казах ви, че той формира броя зърна в класа. Много се спекулира с добрата реколта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.