1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Живка Гроздева: Наредбата за контрол на стоки с висок фискален риск обхваща тези, които и до момента са търгували регламентирано

Живка Гроздева: Наредбата за контрол на стоки с висок фискален риск обхваща тези, които и до момента са търгували регламентирано

За нас тя е едно допълнително бреме, твърди председателят на Асоциацията на овощарите в България

 - Г-жо Гроздева, как НАРЕДБА № Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България засяга овощарите?

Тя обхваща всички тези оператори, които придружават стоката си с документи и търгуват напълно регламентирано, отговаряйки на всички търговски закони, които са спазвани от тях и до момента.

Тази наредба не е придружена с никакви мотиви или анализ, от който да стане ясно защо плодовете и зеленчуците попадат в графата на тези стоки. Текстът е изключително противоречиво написан, трудно се тълкува, трудно се разбира. Това е уж опит да се изкара целият стокооборот на плодове и зеленчуци на светло, но аз не мога да си представя това реално как ще се случи. Наредбата обхваща само тези оператори, които търгуват със стока над 5 хил. лв. без ДДС, а превозното средство е над 3,5 тона. Многократно от Асоциацията на овощарите в България сме казвали къде са проблемите при търговията и движението на плодове и зеленчуци. Проблем има с фактурирането на вносните стоки, другият проблем са стоковите тържища.

По стоковите тържища голяма част от търговците транспортират стоката си с транспортни средства с товароносимост под 3,5 т, тоест те не са обхванати от тази наредба. Реално тя обхваща тези, които и до момента са търгували регламентирано. А това за нас е едно допълнително бреме. И до момента ние попълвахме количества и пишехме фактури. И продължаваме да правим всичко това. Сега освен това ние същата тази информация още веднъж трябва да въведем в системата на НАП.

Облекчение е, че под натиска на браншовите организации след среща в НАП беше премахнато въвеждането на час на доставка.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.