1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Бранимира Иванова: Експертите от МЗХ и от ДФЗ нямат яснота по ред въпроси

Бранимира Иванова: Експертите от МЗХ и от ДФЗ нямат яснота по ред въпроси

Ние молим за яснота, защото сме изправени пред дилемата дали да продължим, казва биопроизводителката

 - Вие сте биопроизводител – какво отглеждате?

Стопанството е изцяло биологично – отглеждаме спелта и лимец, кориандър, слънчоглед и многогодишно резене.

 - Ползотворна ли беше срещата с представителите на МЗХ и ДФЗ?

Всички срещи сами за себе си имат елемент на ползотворност, но не на всички въпроси може да се отговори. Самите експерти от МЗХ и от ДФЗ нямат яснота по ред въпроси. Проблемът е, че приключване на заявленията трябва да направим към 21 юли, а слоевете отсъстват. Ние няма как да направим всичко това.

 - Успявате ли да се справяте с очертаването и цялата бумащина?

Успяваме. В крайна сметка съпругът ми е адвокат и не си представям, ако той не беше до мен, не знам как щяха да се случат нещата, защото имам нужда от съвети и в тази насока. Администрирането е това, с което не всеки успява да се справи. Все пак нашето стопанство е от порядъка 500 хектара и това си е сериозно администриране. Към него мога да добавя и колапса на пазарите, който вече две години го наблюдаваме.

 - Какво имате предвид?

Проблемът е, че все още Украйна и Молдова си позволяват да предлагат биологична стока при полските култури, която няма сертификати по смисъла, по който ги разбираме ние. Дейността на техните стопанства не отговаря на тези европейски регламенти, с които ние се борим и ежегодно ни проверяват и тяхната продукция е по-евтина, но традиционният германски, френски, италиански преработвател предпочита по-атрактивна цена. При нас както и при колегите конвенционални производители - няма адекватно подпомагане на фона на европейското подпомагане. Ние молим за яснота, защото сме изправени пред дилемата дали да продължим и ако искаме да продължим и все пак някакво развитие да направим, защото никой не иска да тъпче на едно място, ние трябва да преструктурираме нашите стопанства. Съвсем сериозно да се замислим за номенклатурата от култури, които отглеждаме. Да намерим нишата. За да намерим тази пазарна ниша, на нас ни трябва яснота. Ние поемаме петгодишни ангажименти и не знаеш догодина как ще сменят нормативната уредба.

  - Получавате ли адекватен отговор?

На 50 процента от въпросите - да.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.