1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Даниел Ангелов: Ние теглим кредити, за да платим заплатите на работниците

Даниел Ангелов: Ние теглим кредити, за да платим заплатите на работниците

ИАЛВ е една паразитна структура към МЗм, твърди лозарят, който член на УС на Националното сдружение на българските лозари

От какви инвестиции има нужда лозарският сектор?

Лозарският сектор има необходимост от инвестиции в техника и прикачен инвентар. Като цяло, много сме изостанали в развитието си по отношение на механизацията. Има много машини, които биха заменили голяма част от ръчния труд, но ние не можем да си ги позволим. Те са недостъпни за нас. Причината за това е, че бизнесът не ни е печеливш. Бизнесът ни е губещ. Ние вместо да теглим кредити да си купим нови трактори или да ползваме програми, ние теглим кредити, за да успеем да платим заплатите на работниците. От година на година ставаме все по-зле и повече задлъжняваме към банките.

Стратегическият план на България включва няколко интервенции за сектора. Една от тях е Преструктуриране и конверсия на лозя, която се прилага и в сегашния програмен период. Това добре ли е за бранша?

Преструктуриране и конверсия на лозя, както и мярката за инвестиции в предприятия са много хубави мерки. Проблемът е, че все по-малко хора искат да се възползват от тях. Създаването на нови лозя се насърчава от Европа, но не и от България.

Усвоявайки пари по мярка Преструктуриране и конверсия на лозя, просто успяваш да създадеш един нов лозов масив. Европа дава средства за това, но Европа не може да мисли от името на България през следващите пет години, докато лозята достигнат до пълно плододаване, как производителят би успял да издържи едно производство, което е губещо.

Европа дава средства да си направиш лозята, но не се интересува как после тези лозя ще бъдат полезни за българските производители. Пълно плододаване на едно трайно насаждение е след пет години. Разходите за отглеждането на един декар лозя са 1200 лева. Ако приемем, че от един декар лозе средно за нашата географска ширина добивът може да бъде един тон, означава, че себестойността е 1,20 лв./кг. Проблемът е в това, че продукцията се продава на 60-70 стотинки.

Има ли смисъл от мярката Преструктуриране и конверсия?

Има смисъл, ако към нея се добави една държавна политика, която да е насочена като продължение на усилията на Европа. В противен случай ще останат едни инвестиции без ползи.

Мярката за застраховане на реколтата – полезна ли е тя?

Мярката Застраховане на реколтата е полезна, просто трябва да бъде актуализирана. Мярката позволява да застраховаме 363 лева на декар лозе. Застрахователят приема 363 лева като максимална цена на декар. Това е приходът, който можем да получим от един декар. Ние очакваме добив от един тон грозде на декар или това са 600-700 лева. Надяваме се изкупната цена да се подобри. От градушките нашата реколта е компроментирана на сто процента. Моята реколта е застрахована. Получил съм вече застрахованото обезщетение. То е крайно недостатъчно, но е изпълнено по изисквания на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Искам да кажа, че това е една паразитна структура към МЗм, която е без никакви функции. Вменени са й функции, които най-вероятно не се изпълняват и тя не допринася с нищо за развитието на българското лозарство.

  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.