1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Георги Стоянов: „Зелената седмица“ в Берлин отвори нови възможности пред Българския фермерски съюз

Георги Стоянов: „Зелената седмица“ в Берлин отвори нови възможности пред Българския фермерски съюз

Българските щандове се открояваха и предизвикваха вниманието на хилядите посетители

 - Г-н Стоянов, имахте възможността да участвате в Международното изложение за земеделие, хранително-вкусова промишленост и градинарство „Зелена седмица Берлин 2023“ Grüne Woche. Какви са впечатленията ви?

Международното изложение за земеделие, хранително-вкусова промишленост и градинарство „Зелена седмица Берлин 2023“ определено показа колко напредничав е секторът. Липсата на форума в последните две години се усещаше осезаемо, защото това не е просто изложение, а място, на което ангажираните лица дискутираме редица ключови проблеми.

 - Каква е равносметката от проведените срещи? За първи път представяте Българския фермерски съюз зад граница.

В официалната церемония по откриване на изложението участваха европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски, кметът на Берлин Франциска Гифай и министърът на земеделието в Германия Джем Йоздемир. Представих Българския фермерски съюз пред членовете на екипите им, а те от своя страна проявиха интерес за сътрудничество. С Германския фермерски съюз и Германската асоциация Райфайзен открихме общи виждания за бъдещето на земеделието, които мислим да реализираме в съвместни проекти на европейско ниво.

 - 14 са родните производители от хранително-вкусовата промишленост, които представляват страната ни. Сред тях има и членове на председателстваната от вас организация, която предложи екшън план с пет стъпки за подкрепа на родното производство.

Една от първите посоки, в които Българският фермерски съюз работи, още от създаването си, са свързани с по-стабилното земеделие и подобряването на пазарните позиции на родните производители. Вярваме, че ще се започне активна работа и по това направление. Българските щандове се открояваха и предизвикваха вниманието на хилядите посетители. Не бива да забравяме, че голяма част от изложените продукти са характерни само за нашите ширини и това ни прави уникални.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.