1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Калин Панайотов, Но-тилър, гр. Бяла: С Pierobon сея в дъжд, в сняг, в суша

Калин Панайотов, Но-тилър, гр. Бяла: С Pierobon сея в дъжд, в сняг, в суша

Жътвата със стрипер хедера Shelbourne е бърза и икономична

 - Защо No-Till?

Преди четири години започнах да работя по технологията No-Till, като преди това съм правил доста опити, но не се получаваха много добре нещата. Това се промени след като се запознах с Александър Китев. Обработвам 10 хиляди декара земя и абсолютно цялото ми стопанство е No-Till.

 - С каква техника разполагате?

От Агримат имам закупена сеялка Pierobon Turbosem, която е 8- метрова. Също така съм решил да закупя сеялка Pierobon Turboplanter, пак от Агримат.

Инвестицията не смятам, че е кой знае каква е като пари. Разпродадох доста стара техника, която имах. Спестих доста пари от закупуването на прикачен инвентар. Имах и няколко големи трактора, които продадох след като започнах да работя No-Till.

 - Как се промени стопанството?

Тази технология ми реши страшно много проблеми. Вече имам много по-малко работа на полето. Нуждая се от по-малко работна ръка. Вече забравих за проблемите със смяната на лемежи, плугове, дискови брани, култиватори и какво ли не още. Добивите са идентични с конвенционалната технология. Като цяло, разходът на декар е спаднал двойно, даже и повече. Намаля необходимостта от торове и препарати. Вече има живот има в почвата. Едно време си спомням, когато оряхме и култивирахме, ходех да купувам тор от калифорнийски червеи. В момента имам адски много червеи в почвата и този тор ми е напълно безплатен. Като цяло, нещата се случват много по-добре и много по-лесно. Освен това в момента навлизат доста програми за въглеродни емисии и ние като Но-тилъри можем да се възползваме на 100 процента от тях.

 - Как се справя сеялката Pierobon?

Обиколих доста държави преди да си харесам сеялка. Спрях се точно на Pierobon, защото са изключително здрави, много надеждни. Сея в дъжд, в сняг, в суша. Преди години при нас паднаха 100 литра дъжд и започнахме да закъсняваме със сеитбата, но ние един ден след като дъждът спря, започнахме да сеем без никакви проблеми, и въпреки лошите условия се получи много добра сеитба.

Дисковете на сеялката са много хитро измислени. Така са направени, че при износването си те се самозаточват, изкарват много дълго време и режат без проблем дебел слой царевичак. Няма нужда от смяна. Амортизацията е минимална. Аз съм засял със сеялката над 30 хиляди декара и нямам абсолютно никакви проблеми.

 - В No-Till технологията е важна е жътвата. С какъв хедер жънете?

Имам закупен адаптер Allochis за жътва на царевица, поръчал съм и стрипер хедер Shelbourne за есенници. С него жътвата става много бързо. Жъне се с много висока скорост от 7-8-10 км/ч. Разходът на гориво спада значително. Много голям плюс на стрипер хедера Shelbourne е, че събира само зърното от класа и позволява денонощна жътва, но най-големият бонус е запазването на влагата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.