1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Земеделец от Бургаско се отказа от земята си

Земеделец от Бургаско се отказа от земята си

Георги Димов: Вместо да ни санкционират, чиновниците трябва да дойдат и да ни молят да работим

След 30 години работа на полето земеделец от Бургаско се отказа от земята си и я даде на местната кооперация. Георги Димов обработва земя около Бургас, в с. Крумово градище, отглежда маслодайни и зеленчукови култури.

Каква е причината, за да стигнете до това решение?

Имаме да вземаме субсидии и ме орязаха с 6 200 лв., като се установи, че съм имал пожар в тази нива. По документация пожарът е станал между 2 и 7 януари, през зимата, в студа, в снега. Това място е изорано ноември месец, за да сея кориандър пролетта. Дълбока оран може ли да гори? Около 1 дка е опожареното, според чиновниците, и заради този декар, за 173 дка ме наказват от нивата плюс субсидията в двоен размер. Наказаха ме за няма нищо. Трябвало да влезем в СЕУ и да проверявим за какво става въпрос. И като дойде декември месец - няма субсидии. Отидох в общинската служба - нищо не можаха да ми кажат, препоръчаха да се обърна към Бургас. Отидох, гледа човекът документите и вика: Изправен си, нямаш проверки, нямаш наказания, нямаш презастъпване, би трябвало да имаш субсидия. Обадих се в София. Дадоха ми 4 телефона. Четири седмици звъня, не мога да се свържа. Половината телефони дават свободно, половината - заето и все не вдигат. Вече си рекох, че ще отида в министерството да се карам. Никой не ти дава никакъв отговор. В Бургас същата работа. Най-накрая се свързах със София. Един ми вика, че съм имал застъпване и ми затвори. То, ако е така, още общинската служба щеше да съобщи. Чак тогава разбрах, че трябва да вляза в системата за електронно управление. Влязох и прочетох, че имало пожар. Дали съседи по блок са палили нещо, не знам, ама януари месец няма какво да гори, площите ми са изчистени. И не можем да направим жалба, защото сме изпуснали сроковете. Разбрах, че хиляди хора са наказани по същия начин. И какво - вече няма да има субсидии. Защо ще ми ги спират, когато аз съм изряден. И хоп – давай, ще им вземем парите. Тези европейски пари къде ще ги дават. Ще ги крадат, както всичко в България. Буквално фалирах. Виждате какво стана миналата година. Тора купувахме по 1700 лв./т, а зърното ми го изкупиха на 0,38 лв./кг. Това не може да стане в друга държава, освен в България. Значи, взех тор от едно приятелче на 1 260 лв./т и 70 тона пшеница му дадох за 15 тона тор, за да си оправя сметките с него. От другаде взех нафта и семена - 70 тона ечемик дадох, той е без пари под 0,30 лв. При нас не вали абсолютно никакъв дъжд вече стана трета година и буквално губим от това. И после викат: Тия само субсидии искат, те само за субсидии реват. От 1992 до 1997 г. съм работил без субсидии и същата рента давах - 100 кг зърно. Как съм работил и работници имах, и пари имаше, а сега? Работех 3 000 дка земя имах и 20 дка зеленчуци. Една година всичко измръзна и фалирах.

Всеки ден менят законите. Сега ние ще чертаем сами. Защо са тези служби? За 30 години само един път са ме проверили. Тези хора трябва да дойдат и да ни молят да работим. Да дойде ей тук на коляно с листа, да пише документи на нивата ми. А те ни карат икономисти да ставаме, писари.

Ние от пролетниците не изкарваме нищо - 70 кг/дка кориандър, 70 кг/дка слънчоглед, бият ни с цените. И накрая си принуден да се откажеш. И да ви кажа - депутат в България се става с пари и който е олигарх -става земеделец. Средният, бедният земеделец е на изчезване. Държавата ще остане без хора. Нямаш ли вече мръсни пари, нямаш ли страничен доход, земеделие вече не може да се прави. Колко милиарди изпраха в това земеделие? 15 евро ни дават субсидия от първата година, откакто сме влезли в ЕС. Всичко сам правя сея, жъна и по едно време викам: трябва да гледам и животни, като бяха говорили, че ще дават субсидии на стопанство с животни и така беше редно. Направих краварници, 40 крави взех. Почнах млякото да предавам в Бургас. Три месеца чакаме да го платят. И въпреки това пак ставаха нещата. От зърно, от тук от там - връзвахме края. После започнаха с квотите, измисли го ЕС. Нямаш право до еди колко си тона мляко да произвеждаш. Само глупости и се отказах. По 1 500 лв. бях закупил една крава, по 500 лв. я продадох на едни момчета от Шуменско, само да се отърва от тях. Минаха десетина дена и си викам - за какво да стои тази база празна, чакай да взема стотина овце. Айдеее, няма кой да ги пасе. Само един пастир взех. Аз ставам сутрин в 5 ч, почвам да доя, да храня, после стягам машините, отивам на къра. Денонощна работа. Връщаме се и пак почваме овцете със сина до 22 ч. Мъки! Мъки! После забраниха да гледаме добитък в населено място. Хайде ново пет, ЕС пак. Миришело! Какво мирише, бе? Едно време нямаше къща без 10-15 овце, без 2 прасета, без поне 2 телета. И предавахме на държавата, ама и тя ни даваше по 2 кг безплатно фураж. Държавата стимулираше. Ама се работеше на петилетка, знаеше се как да си направиш плана, а сега не знаеш догодина какво ще е. ЕС ни затвори пазарите към Турция, за арабските страни за агнешкото. Как да работим? Преди продавахме една агнешка кожа, вземахме една каса бира. Сега всичко хвърляме на боклука. Ни кожи, ни вълна, ни нищо. Всичко се разтури. Това ни е държавата, това са ни политиците.

bata agro 2024

А при зеленчуците какви проблеми има?

Едната година 270 лв./дка субсидия дадоха, на другата година ги намалиха на 170 лв./дка и така си останаха. Обаче, почнаха фактури да искат и най-новото - пакетчетата от семената да им носиш. По тях гледат дали си засял, да изчислят дали имаш декарите, да не лъжеш. Това е безобразие и пълна обида към производителите. Ще иска той етикетчето. Ми, ела го измери. За две минути ще го измерят и да ми дават субсидиите като хората. Казаха - ще искаме не само пакетчето, ами и фактури дето съм купил семената. И се отказах от субсидии.

Инвестиции успявате ли да правите?

Колко години стана, не мога да си взема един трактор. Тези големите, богатите фирми, които взеха по 1 млн. дка, имат си хора навсякъде в министерството, плащат си като попове, влизат в програми и всяка година купуват нови трактори. Аз 30 години карам с руска техника и с честен труд не можах да си купя нещо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.