Новите трактори „BARBIERI” вече са на българския пазар

Гинка Станева – управител на „GDS-AGRO”

- Г-жо Станева, съвсем отскоро пазарът на земеделска техника в България се обогати с още една марка земеделски машини - „BARBIERI". Вашата фирма „GDS-AGRO" е официален представител за страната ни. Как решихте да започнете вноса именно на тези трактори?

- Преди да се спрем на марката „BARBIERI", проведохме мащабно маркетингово проучване с цел да анализираме потребностите на земеделските стопани от малогабаритен клас техника. След това разучихме европейския пазар в търсене на идеалното съотношение цена-качество и така се спряхме на италианските машини с марка „BARBIERI". Те напълно отговарят на съвременните изисквания на земеделските производители и ние смятаме, че ще бъдат един достоен партньор в тяхната работа.

- Смятате ли, че с предлагането на тези трактори запълвате свободна пазарна ниша на нашия агропазар, или просто давате на стопаните още една възможност за избор?

- Нашите трактори са предназначени за работа в овощни градини, лозови масиви, оранжерии, ливади и пасища, както и за малки стопанства. Инвестициите в тези сектори непрекъснато се увеличават и това създаде предпоставка за използването на точно такава техника. Както е известно, Италия е на едно от челните места именно в отглеждането на лозя, плодове и зеленчуци. Предоставяйки тази техника на българския пазар, ние пренасяме техния дългогодишен лидерски опит и по този начин улесняваме и без това тежкия, изнурителен труд на земеделските стопани.

- С какво тези трактори могат да бъдат полезни на нашите производители?

- „BARBIERI" произвежда трактори с мощност 15 до 20 к.с., които са изключително подходящи за работа в лозя, овощни градини, оранжерии и др. В отговор на специфичните нужди на тези площи е разработен съответният прикачен инвентар. Тези трактори са идеален помощник на дребни и средни селскостопански производители. Има модели трактори, приложими изцяло за комунални нужди.

- Разкажете на нашите читатели за историята на фирмата производител на тези машини?

- От 1959 г. „BARBIERI" проектира, произвежда и разпространява в Европа и извън нея интелигентните системи за специализирана земеделска работа. Техен избор са технически лесните и ефективни решения с цел решение на ежедневните проблеми както на специализираните фермери, така и за непрофесионална хоби употреба. Техниката на „BARBIERI" e предназначена за всички, които желаят безупречна селскостопанска работа.
Технологични иновации, добър продукт, проектиране и контрол на качеството са ръководните принципи, които правят компанията лидер на международния пазар, където „BARBIERI" разпределят 75% от своята продукция.

Широката продуктова гама дава възможност на нашите клиенти да намерят правилната машина, отговаряща на нуждите им.

- Поради това, че тези трактори са съвсем нови за нашия пазар, каква ще бъда Вашата стратегия за тяхното бързо популяризиране и разпространение сред българските стопани?

- Ние планираме силна рекламна активност. Представяне на техниката на специализирани изложения, демонстрации на машините и не на последно място - поддържане на атрактивни цени.

И за да бъдат те максимално атрактивни, ние предвиждаме серия от промоции, като стартирахме с отстъпки, достигащи 10% в зависимост от техниката. Специално тази промоция ще е със срок до края на годината.

- Кои предимства на тракторите ще изтъкнете като привлекателни за земеделските стопани?

- Концепцията на „BARBIERI", която в последствие се превърна и в наша, е техниката да бъде максимално полезна и минимално проблемна.

Характерно за техниката на „BARBIERI" е, че всяка една машина се изработва ръчно, всеки елемент минава троен тест за качество, преди да стане част от машината. Това намалява до минимум възможността за поява на дефекти. Проверка на качеството съпровожда всяка стъпка от производствения цикъл. Последният тест се предоставя на нашите клиенти, а именно, че машината ще изпълни работата в съответствие дори с най-големите им изисквания.

- Представете и останалите машини с марка „BARBIERI", които предлагате на земеделските стопани.

- Гамата от останалите машини включва: мотоблокове, мотофрези, палцеви и роторни косачки, както и инвентар за тях. Мотоблоковете са с мощност от 5,5 до 12 к.с. Оборудвани са с двигатели Honda и Lombardini, което е достатъчна гаранция за качество и надеждност. Инвентарът включва фрези с работна ширина от 60 до 125 см, коситбени апарати, плугове, култиватори, браздири и др. Мотофрезите и косачките също са със споменатите по-горе двигатели. Предназначени са за всякакъв вид дейност. Инвентарът към тях също е разнообразен.

- Как сте решили въпроса със сервизната поддръжка на машините, които внасяте?

- Сервизът за нови машини е от изключително значение. Всяка техника се нуждае от поддръжка и от обезпечаване с резервни части и консумативи. Нашият сервиз е позициониран в гр. Пловдив. Сервизните ни специалисти са обучени и висококвалифицирани. Преминали са обучения в завода производител и освен това продължават да се развиват успоредно с модернизирането на техниката.

- Каква е гаранцията на машините?

- Гаранцията за двигателите е 2 години, а за останалите части - една година.

- Къде земеделските стопани могат да видят тези трактори и подробно да се запознаят с техническите им характеристики - имате ли изградени бази, предвиждате ли организация на демонстрации или участия на селскостопански изложения?

- Машините могат да се видят при нас в София, а също така и в гр. Пловдив. В най-скоро време техника ще бъде разположена и в други градове. Технически характеристики, снимки и други материали са представени и в интернет пространството. Разбира се, предвиждаме както демонстрации, така и участия в специализирани изложения. „Агра" и „Винария" в гр. Пловдив ще бъдат първото мащабно представяне на марката „BARBIERI".

- Какво мислите за пазара на земеделска техника в България и какви са тенденциите за развитието му? Как виждате мястото на Вашата фирма в него?

- Пазарът на земеделска техника в България е доста динамичен и в същото време и непредвидим. Основен проблем е липсата или недостигът на капитал за инвестиране в стопанствата с цел разширяване или закупуване на земеделска техника. Използваната налична техника е физически и морално остаряла, загубила е своят потенциал. Фермерите вече разполагат с конкретна информация за тенденциите в технологичното обновяване на сектора. Това е предпоставка за увеличаване на търсенето на техника за производството на селскостопанска продукция, отговаряща на европейските изисквания и стандарти. Нашата фирма има своето място на този пазар. Ние сме млади, амбициозни, информирани и отворени за работа във всяко едно отношение. Техниката, която внасяме, е висококачествена и на отлична цена. Името на „BARBIERI" е известно в Западна Европа, сигурни сме, че ще се наложи и тук.

- В момента е много актуална Програмата за развитие на селските райони. Известно е, че чрез някои от нейните мерки може да бъде закупена земеделска техника. Фирмите, които внасят машини в България, консултират стопаните и дори им съдействат при разработването на проекти. Това важи ли и за Вашата фирма?

- Програмата за развитие на селските райони е един добър наследник на САПАРД. Българското земеделие има нужда от европейска подкрепа. Хубавото на мерките от тази програма е, че са насочени не само към старите едри селскостопански производители, а ще бъдат финансирани и млади фермери, които за първи път ще ръководят селскостопанско производство. Що се отнася до консултациите и съдействието при разработването на проекти по европрограми, ние гарантираме, че всички наши клиенти ще получат пълната ни подкрепа.

- Предлагате ли облекчени схеми за закупуването на машините с марка „BARBIERI"?

- Машини с марката „BARBIERI" ще могат да бъдат закупувани и с помощта на лизингови програми. Цената на техниката не е висока, затова и вноските по един три-четиригодишен лизинг ще бъдат минимални.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.