1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Акарът е най-големият проблем за европейските пчелари

Акарът е най-големият проблем за европейските пчелари

Навременното третиране е ключово за здравето на семейството, казва д-р Клаудия Гаридо от Германия

 - Д-р Гаридо, акарът ли е най-големият бич за пчеларството в Европа?

Категорично да – акарът е най-големият проблем пред европейските пчелари и взима все по-застрашителни размери. Затова трябва да умеем добре да го управляваме.

 - За какво пчеларят трябва да бъде особено внимателен и наблюдателен, за да може да се справи с акара?

Много е важно винаги да се има предвид, че акарът се размножава в пилото и почти всеки месец удвоява броя си. От тук идва и необходимостта да се третира – само с официално разрешени медикаменти, за да се гарантира здравето на пчелите, спокойствието на пчеларя и безопасен краен пчелен продукт за потребителите. Навременното третиране гарантира и по-голям добив на мед – когато пчелите са здрави.

 - Кои са периодите на превантивно и регулярно третиране, за да се намалят щетите от акара?

Към момента препоръчвам две третирания – едно през лятото – непосредствено след достигане на максимума в развитието на пчелното семейство - за да се осигури необходимото здраве и пчелите безпроблемно да преживеят зимата. Второто третиране срещу акар е през зимата – за да унищожим колкото е възможно повече акари, когато още нямаме пило. И така пчелното семейство да стартира сезона с колкото е възможно по-малко акари.

 - Кой е най-сигурният и надежден начин пчеларят да има адекватното познание за това как да поддържа здравето на пчелното семейство?

Трудно е да се отговори на този въпрос – не може да бъде посочен един начин, който да е универсален. Ако 60 пчелари участват в обучение, което им дава знания, следващата стъпка е да разкажат за това на своите колеги, когато се приберат у дома. Това е начин полезната информация да се разпространява и да стига до повече пчелари. Има и други начини – през социалните медии, през специализираните издания и обучения. Много неща се казват в интернет, но там никой не контролира достоверността на информацията.

Интервю на Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.