1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Галина Мирчева: Мястото на жените в земеделието е все по-осезаемо и много специално

Галина Мирчева: Мястото на жените в земеделието е все по-осезаемо и много специално

Фермерката отглежда 850 овце от породите Асаф и Синтетична популация българска млечна овца в село Петърница

 - Галина, защо станахте фермер?

Не мога да кажа, че съм го избрала, просто се случи. Божа работа. Първопричината беше, че е с мъжа ми се занимаваме със земеделие, което стартирахме през 2005 година. Малко по-късно ни се отдаде възможност да закупим тези стопанства, в които навремето са се гледали животни. Решихме да започнем с овце през 2012 г., аз ги обичам още от детството ми. Тогава закупихме 25 броя Черноглава плевенска овца, която е много подходяща за отглеждане в нашия район. Изключително здраво животно с добра продуктивност, но за едно такова стопанство, в което има големи инвестиции, тя не покрива нуждите на тези инвестиции. Затова решихме да вкараме по-високопродуктивна порода и се насочихме към породата Асаф.

Закупихме кочове Асаф и започнахме поглъщателно кръстосване на Плевенската черноглава овца с Асафа.

В момента отглеждам 850 овце от породите Асаф и Синтетична популация българска млечна овца. Асаф е с добра плодовитост, бърз растеж на агнетата. Прилагам естествено и изкуствено заплождане. На 10 женски има един разплодник, а при изкуственото се прави синхронизация на животните. Качеството на месото е много добро, но е важно балансирано хранене, за да развие породата своя потенциал.

galina-mircheva-asaf

За изхранването на животните обработваме 600 дка земя и ползваме 3500 дка пасища и ливади.

 - Каква е Вашата доилна зала?

Доилната зала е вече на 11 години. Направихме я по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от ПРСР. В онзи момент залата ми за Северна България беше първата такава. Едновременно се доят 24 животни, млякото отива директно в охладителен танк, където млякото се охлажда до 3 градуса. 300 овце могат да се издоят за около час и половина. Много чисто доене откъм хигиенна гледна точка – много съм доволна от направената инвестиция.

doilna-zala

 - Какви са полезните качества на овчето мляко?

Овчето мляко е едно от най-хубавите качествени и полезни млека, по-полезно от кравето мляко, след козето. Едно време е било предпочитано от нашите прадеди, когато са отглеждали много овце. Затова са били и толкова здрав народ. Млякото го взима мандра и по този начин реализирам нашата суровина.

 - Какво количество мляко добивате годишно?

В моето стопанство доенето е целогодишно – ако една овца дава 2 л на ден - за тази година съм произвела около 120 тона мляко.

 - Как върви кампанията по продажба на агнетата?

Агнетата се реализират целогодишно. Постоянно има търсене на агнета, на овце. Имаше голямо търсене тази година на сукалчета. Цената, както и миналата година, е добра.

 - Какво е мястото на жените в земеделието?

Мястото на жените в земеделието е все по-осезаемо и много специално, защото смятам, че една жена фермер би се справила еднакво добре, да не кажа и много по-добре от един мъж. Важното е да имаш поглед, да имаш желание, възможност и средства да го направиш. Имам подкрепата на моя съпруг, който е винаги до мен и ми помага. Животните правят човека по-добър. Грижите за тях ти се отплащат.

Много ми е по-хубаво да съм тук, на полето, във фермата с животните, отколкото в града.

 - Как се съчетава фермерството с отглеждането на деца?

Най-големият Марио е на 22 години, вече е в сектора, има собствена градина, в която ще отглежда картофи, дини и пъпеши. Другите са на 16 и на 15 – Иван и Габриел, Еми е най-малката.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.