1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Регистриран е случай на шап у нас

Регистриран е случай на шап у нас

Вирусът е пренесен от диво прасе влязло от Турция

Днес  на извънредна пресконфренция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов съобщи, че в страната е регистриран  случай на силно заразното заболяване шап. НВМС  е потвърдила информацията, че в района на село Кости, е отстреляно диво прасе от местната ловна дружинка, и е установено наличието на шап. Предприети са всички мерки заразата да не се разпространи, защото това може да доведе до тежки икономически последици за животновъдството в България.  Дивото прасе е дошло от Турция, където има установени около 1000 огнища на шап, както в европейската, така и в азиатската част на страната.  Поради тази причина в областите Бургас, Хасково и Ямбол е въведен  ограничителен режим на движение на животните, и е наложена 10 км зона за наблюдение и 3 км предпазна зона . За случая е информиран и премиерът Бойко Борисов, както и финансовият министър Симеон Дянков за осигуряване на финансов ресурс за прилагането на мерките по спиране на разпространението.

Ще бъдат изградени дезинфекционни площадки, през които ще преминават всички превозни средства в района на Бургас, Хасково и Ямбол. Шапът е остро заразно заболяване, и се разпространява много бързо. Единственото решение на проблема е унищожаване на засегнатите животни. За хората заболяването не представлява опасност. България е външна граница на ЕС и фитосанитарния контрол трябва да бъде на необходимото ниво, за да не се допусне разпространение на вируса към останалите страни на общността. Ще започне и масова диагностика на животните у нас.

По повод разпространението на диоксин по яйцата и пилешкото месо в Германия, е отправено официално запитване от страна на МЗХ дали има   тръгнали пратки от продукцията от тези заразени ферми към България, заяви  Найденов. Органите на ДВСК в цялата страна ще  извършват проверки в складовете за хранителни стоки и  в търговската мрежа за установяване на пратки от Германия, за да може българският потребител да бъде спокоен. Засега такива пратки от Германия у нас няма, уточни Мирослав Найденов.

Виж видео по темата

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.