1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ИАРА посрещна официална делегация от Европейската агенция за контрол в рибарството

ИАРА посрещна официална делегация от Европейската агенция за контрол в рибарството

По инициатива на EFCA се проведе и среща с Морска администрация и Гранична полиция

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев и заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев проведоха работна среща с изпълнителния директор на Европейската агенция за контрол в рибарството (EFCA) Сюзън Стийл в Бургас. Заседанието на работната група има за цел да разгледа предложения, инициирани от България за промяна и оптимизиране прилагането на Съвместния план за разполагане в Черно море (JDP).

"България работи за една надеждна система за съвместен контрол на рибарството с Румъния в Черно море. Тази система следва да бъде и гарант за постигане на целите на Европейския съюз в рибарството за този морски басейн" заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев.

„Промяната на Съвместния план за разполагане в Черно море прави изпълнението на редица условия още по-стриктно, тъй като този план се приема и контролира от EFCA”, категоричен бе заместник-министърът Стратев. Той добави, че по този начин ще се гарантира равноправното прилагане на JDP при съвместния контрол в областта на рибарството в Черно море между България и Румъния.

По време на работното посещение бе направена обиколка на рибарското селище “Ченгене скеле”, където са реализирани редица проекти, финансирани по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Също така се посети регионалния офис към техническото звено на Генералната комисия за Средиземно и Черно море, намираща се на пристанището в гр. Бургас.

По инициатива на EFCA се проведе и среща с Морска администрация и Гранична полиция.

В срещите участваха и началникът на отдел „Стратегия и сътрудничество“ на EFCA г-н Педро Галаче, директорът на Дирекция „Морска политика и инспекции“ към румънската Национална агенция по рибарство и аквакултури Габриел Попеску, МЗХ и Постоянното представителство на България в ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.