1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Остров Гърнзи издаде лиценз на 43 рибарски кораба от ЕС

Остров Гърнзи издаде лиценз на 43 рибарски кораба от ЕС

Франция от своя страна настоява за още 111 лиценза

След дълги и отчасти мъчителни преговори с Европейската комисия властите на британския остров Гърнзи в Ламанша издадоха още 43 лиценза за риболовни кораби от Континента. Тези кораби ще имат правото да ловят във водите около острова и след 31 януари 2022 година, когато предишните им временни разрешителни изтичат.
 
Новината съобщи еврокомисар Виргиниюс Синкявичюс, който беше един от преговарящите с британското правителство. По думите му преговорният процес между Брюксел, Лондон и Париж се е проточил ненужно дълго, но постигнатият напредък е значителен. През последните два месеца властите в Обединеното кралство издадоха само 5 лиценза за британски териториални води, както и 5 постоянни и 20 временни за водите около островите Джърси и Гърнзи. Така общият брой на разрешителните за рибарски кораби от Европейския съюз е достигнал 281. Франция от своя страна настоява за още 111 лиценза, затова преговорите с Лондон ще продължат. 
 
Вече месеци наред Франция и Великобритания водят остър спор за правата за риболов в Ламанша и британските териториални води в Северно море. Заради забавеното издаване на лицензите френските рибари проведоха няколко протестни акции, последната от която в края на миналата седмица. Тогава техни кораби и лодки блокираха няколко френски пристанища, за да прекъснат фериботните връзки с Великобритания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.