1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. България остава почти единствената страна в Европа с 20 % ставка ДДС върху биопродуктите

България остава почти единствената страна в Европа с 20 % ставка ДДС върху биопродуктите

Българска Асоциация Биопродукти ще изпрати писмо с мотивите си до всички народни представители в комисиите по Земеделие и по Бюджет и финанси, в което ще изложи мотивите си за намаление на ДДС на 5 %

За пореден път в Народното събрание е внесен Законопроект за  изменение и допълнение на Закона за ДДС, с който се предлага намаление на ставката по ДДС от 20 % на 5 % за биологичните продукти – първична селскостопанска продукция и преработени продукти с Биосертификат съгласно европейското законодателство.“

Българска Асоциация Биопродукти следи с особен интерес развитието на въпроса и решението на народните представители, повечето от които са представители на партии и коалиции, включили Биологичното земеделие и Биопроизводството като приоритет в техните програми.

Припомняме, че България от години оглавява класациите по смъртност в Европа и е в челото на световните класации по ред заболявания, свързани с начина на живот и храненето. През 2019 северната ни съседка Румъния, намираща се непосредствено след нас в класацията по смъртност, предприе редица мерки за подобряване на ситуацията. С мотив за високото ниво на затлъстяване и смъртност в страната бе намалена ДДС ставката на традиционните храни и биопродуктите от 9% на 5 %. Там, както и в почти всички останали европейски страни отдавна се прилагат диференцирани ставки по ДДС за храните и особено за плодовете, зеленчуците и биологичните продукти. Преди броени дни южната ни съседка Турция намали ставката на храните от 8 % на 1 %. Така България остава почти единствената страна в Европа с 20 % ставка ДДС върху биопродуктите, а българските потребители – с най-труден достъп до чисти и здравословни биохрани.

Българска Асоциация Биопродукти ще изпрати писмо с мотивите си до всички народни представители в комисиите по Земеделие и по Бюджет и финанси, в което ще изложи мотивите си за приемане на подобна поправка.

Считаме, че няма да има сериозен намаляващ ефект върху бюджета, тъй като биологичният сектор е все още прохождащ в България, страната ни е на едно от последните места по дял на биосертифицирани площи, а по-голямата част от продукцията се изнася в непреработен вид. Такава мярка ще насърчи от една страна преработвателите да преработват и предлагат на пазара биохрани и напитки, от друга – търговския оборот на тези продукти. Така ще задържим добавената стойност от този сектор в страната и ще подобрим здравето на българския потребител.

Друг важен момент е фактът, че в сектора Биопроизводство целият процес се следи от много контролни органи и е практически невъзможно да се получат данъчни измами. Процесът по биосертифициране е регламентиран както от европейското, така и от българското законодателство. Следи се както от акредитирани сертифициращи организации, така и от специализирана дирекция в Министерство на земеделието и храните  и от БАБХ.

Намалената ставка ще се прилага за продукти, чийто номер на Сертификат е вписан във Фактурата. Не е възможно да се получат данъчни измами, тъй като процесът по производство, преработка и търговия се следи от сертифициращите органи по вид/сорт продукти и дори по партиди. Оборотите, видовете продукти/партиди могат лесно да се съпоставят от служителите на НАП с отчетените и контролирани продукти от контролиращите лица, издаващи сертификати. Освен това всички издадени сертификати са публично достъпни чрез изработения преди две години Биорегистър на биологичните производители, администриран от Министерство на земеделието и храните.

Смятаме, че е дошъл моментът, в който всички партии и политици могат да покажат отношението си към Биосектора чрез приемането на тази символна за нас поправка, която ще бъде първа стъпка за подкрепа на българските биопроизводители,  на пазарната реализация на българските биопродукти и на достъпа на българските граждани до чисти и здравословни продукти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.