1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Българска Асоциация „Биопродукти” изразява своята тревога от намаляването на средствата за земеделие в Бюджет 2012

Българска Асоциация „Биопродукти” изразява своята тревога от намаляването на средствата за земеделие в Бюджет 2012

Единственият изход е диалогът с всички организации на земеделски производители, смятат от БАБ

Българска Асоциация „Биопродукти” (БАБ) изразява своята тревога от намаляването на средствата от националния бюджет, предвидени за подпомагане на земеделските производители и за развитие на агросектора през 2012 година. "Даваме си сметка за тежкото състояние на световната и в частност на европейската и българската икономика, но смятаме, че в такива кризисни ситуации решенията трябва да се взимат с участието на всички засегнати страни, а не с еднолични действия и оттегляне на подписи от споразумения", посочват от асоциацията в писмо до медиите.

В тази трудна обстановка БАБ изразява своята убеденост, че единственият изход е диалогът с всички организации на земеделски производители и търсене на компромисни решения, чрез които да не се допусне задълбочаване на тежкото положение на множеството дребни и средни земеделски стопани в страната.

В тази връзка от асоциацията заявяват, че е наложително запазването на вече договорения размер на национални доплащания за всички земеделски производители, които обработват земеделска земя, поне за частта от стопанството им в размер до 2000 дка. При недостиг на средства да се наложи таван на националните доплащания или прогресивно намаляване за частта над 2000 дка.

Според Българска Асоциация „Биопродукти” средствата за национални доплащания не са средства на Министерството на финансите, те са публични средства и като такива трябва да се използват за финансиране на публични блага.  Много е важно при разпределението на средствата от Държавния бюджет да се взема предвид и мнението на данъкоплатците. Анкетата на интернет страницата на МЗХ показва, че 82,28% от всички участващи гласуват „за” въвеждане на таван за земеделските субсидии.

Предложението на БАБ е в унисон с промените в Общата селскостопанска политика, за периода след 2013 г., която ще е насочена към въвеждане на таван на субсидиите и съсредоточаване на подкрепата към малките и средни ферми, както и към въвеждане на задължителни екологични стандарти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.