1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Био градина БГ „Туинс“: Модерен подход за био земеделие и къси вериги

Био градина БГ „Туинс“: Модерен подход за био земеделие и къси вериги

Сред гостите на събитието бяха студенти и преподаватели от Катедра “Аграрна икономика” на Икономически университет – Варна

Пореден ден на отворените врати в биоферма бе проведен като част от Националната кампания Be Organic!

Този път домакин бе „Био градина „Туинс“, с. Казашко, Варненско. Събитието привлече десетки гости и представи успешна практика за биологично отглеждане на зеленчуци, както и работещ пример за къси вериги на доставка.

Земеделските стопани създават Био градина „Туинс“ върху собствена земя, където преди няколко десетилетия са се отглеждали различни зеленчукови култури за собствено ползване.  Собственикът на градините Иван Парушев започва през 2014 г. с идеята да пресъздаде неповторимия вкус на домашните зеленчуци от своето детство. Стартира първо за себе си и своето семейство, а след това се включват и приятели, които искат да имат на трапезата си от пресни био зеленчуци. И така до днес, когато вече развива стабилно биологично земеделие. Био градина „Туинс“ е регистриран земеделски производител на зеленчуци и плодове, член на НСГБ (национален съюз на градинарите в България).

“Фермата в село Казашко е разположена на северния бряг на Варненското езеро, граничеща със защитена зона Казашко, и е логичното продължение на другата ни ферма в с. Близнаци. Развихме този комплекс преди няколко години и той продължава да следва мисията ни да създаваме полезни вкусни и устойчиви биозеленчуци”, сподели Иван Парушев при откриването на събитието.

В биоградините се произвеждат сезонни зеленчуци. Зимните биопродукти се отглеждат от началото на есента до до края на пролетния период. Те включват различни салати, лук, чесън моркови, репички, спанак и други. Всички зеленчуци виреят без излишна помощ и методики, както и допълнителни отоплителни техники за отглеждането им, което ги прави по-търсени от крайния потребител и предразполага по-добрите им вкусови качества. През летния период се отглеждат стандартните за България домати, краставици и пипер, с които от биоградините отговарят на високото търсене на потребителите в региона.

 

“Онлайн магазинът на практика е платформата, от която очакваме в рамките на следващите години да генерира най-голямата част от нашите приходи. Друга чудесна платформа за представяне пред клиента са фермерските пазари. Те са добър начин да изградиш своя имидж и връзката с клиента”, добави Парушев.

bg-twins

Това е единствената платформа за доставка на био сертифицирани плодове и зеленчуци от типа “Къса верига” за Град Варна и региона, Тяхната услуга позволява в рамките на 2-3 часа откъснатите продукти от градината да достигнат до трапезата на варненци.

Сред гостите на събитието бяха студенти и преподаватели от Катедра “Аграрна икономика” на Икономически университет – Варна. Фермата участва в партньорска програма с университета за обмен на опит и знание между бизнеса и академичните среди.


“Нашите студенти изучават аграрен бизнес и винаги използваме възможността да ги заведем на място, на терен, за да могат да наблюдават конкретно производство”, споделя доц. Мария Станимирова, от Катедра Аграрна икономика.

Посещението започна с разходка сред биологичните зеленчукови градини. Там гостите на събитието се запознаха с най-добрите агро практики при отглеждането на био сертифицирани зеленчуци. Иван Парушев и неговият екип представиха техния опит в реализацията на продукцията чрез директни доставки и къси вериги. За финал, участниците дегустираха био продукцията от градините на “Туинс” и зададоха своите въпроси към земеделския стопанин.

Събитието се организира по проектa CAP Green Zone: Be Organic!, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.