1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биосекторът: Предложението на ЕК за въглеродните емисии не е достатъчно

Биосекторът: Предложението на ЕК за въглеродните емисии не е достатъчно

Предложението на Комисията трябва да признае усилията на биофермерите, които вече подобряват въглеродните запаси

Предложението на Комисията относно сертифицирането на поглъщането на въглеродни емисии засяга важни аспекти, като необходимостта въглеродното земеделие да допринася за множество цели за устойчивост. То обаче не успява да предложи конкретни предпазни мерки, не изисква положително въздействие върху всички цели за устойчивост и оставя ключови въпроси без отговор. Това е становището на световната организация за биоземеделие IFOAM.

По думите на президента на организацията Ян Плаге предложението на Комисията трябва да признае усилията на биофермерите, които вече подобряват въглеродните запаси. Здравето на почвата е крайъгълен камък на органичното производство и органичните фермери прилагат практики, които повишават плодородието на почвата и увеличават запасите от органичен въглерод в почвата. Изискването за допълняемост не трябва да поставя в неравностойно положение земеделските стопани, които вече работят по сертифицирана схема за устойчивост.

От IFOAM добавят, че кризата на климата и биоразнообразието са взаимосвързани и е от решаващо значение рамката за сертифициране да гарантира, че „въглеродното земеделие“ допринася за опазването на биоразнообразието и екосистемите. Законодателството трябва да очертае полезни земеделски практики, които да се считат за въглеродно земеделие и да изключва тези, които вредят на биоразнообразието и не бива да отговарят на условията за сертифициране.

Запасите от органичен въглерод в почвата се влияят от изменението на климата, затова рамката трябва да гарантира, че те се поддържат и защитават. Дългосрочният характер на поглъщането на въглерод в почвата и неговата обратимост изискват добрите управленски практики да се прилагат така, че почвите да не губят погълнатия въглерод в атмосферата.

Рамката е неясна относно финансирането на поглъщането на въглеродни емисии и оставя отворена вратата за доброволни пазари на въглеродни емисии. Органичните фермери се съмняват, че въглеродните пазари са правилният политически инструмент за осигуряване на справедливо и надеждно финансиране за фермерите за подобряване на улавянето на въглерод в почвата.  

 

Текст: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.