1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биоземеделието у нас – ще го бъде ли?

Биоземеделието у нас – ще го бъде ли?

На ход е държавата – с адекватна политика за подкрепа

Биологичните храни – все повече хора ги включват в менюто си като част от грижата за здравето. Други достигат до екологичното самосъзнание – че така се опазва природата. С цели 150 % са се увеличили пазарите на тези продукти. Което означава едно – огромна ниша е отворена за нови ентусиасти – земеделци и преработватели. Но има още много фактори, които ще доведат до адекватния пазарен отговор на голямото търсене. И разбира се, за достигане на европейската цел – с 25% да нараснат земите в ЕС, обработвани биологично. И то за доста кратко време – до края на 2030 г.

България тръгва от доста отчайващ старт към целта. Как ще го стигнем първенецът - Австрия? По-скромен ще бъде приносът ни за осъществяване на европейската амбиция. Но и за нея трябва стимулираща държавна политика. Досега, откровено казано, не само липсваше. Тя спъваше развитието на биоземеделието у нас. Изведнъж фермерите се озоваваха без полагащите им се субсидии – незнайно къде потънали. Груби нарушения, както и източване на средствата, остават без санкции. Защо? Кой знае… Схемите за подпомагане на биологичното земеделие бяха сведени до източник на лесни субсидии. Пчеларите – с лопата да ги ринеш. Опитайте се обаче да намерите биологично краве или овче мляко. Тежка задача. Биологичните плодове и зеленчуци също се произвеждат в символични количества. Някои видове изцяло липсват и са вносни. Както за прясна консумация, така и за преработка.

Предстои щедро европейско финансиране за развитие на биологичното земеделие. Трябва ни Национален план за това, в съзвучие с европейския, който да се отрази в НСП. Още го няма – как точно ще се подпомага това производство, как ще се стимулира потреблението, как ще повиши доверието на потребителя? А истината е, че изброените проблеми са далеч по-сериозни в България. Как да се разшири пазарът при нископлатежоспособно население? Как да се намали разликата в цената на био и конвенционалните храни? Може ли държавата да осигури повече пазари, като финансира общини и ведомства да зареждат поне училищата с повече здравословни продукти? Защо беше обещано това да се случи, но мерки не се взеха? Прави ли се професионално изпипана информационна кампания? За възрастните – защо да се бръкнат повече за качествена храна, а за децата – какво точно означава да се произвежда биологично? Знаят ли малките, че така любимите им буболечки и животинки не се тровят?

Един светъл пример остана скрит в информационната чернотия. Кметът на Троян - Донка Михайлова, сключи договор с френска община. За да се реализира европейският проект – снабдяване на детски градини и училища с биопродукти, собствено производство. Има и много скептици по отношение на тези храни – дали не им се пробутват скъпи ментета, дали пък са чак толкова полезни? Те са като негласувалите. Трябва да се спечелят за каузата. С аргументи за строгия контрол. У нас има въодушевени земеделци с биологични площи. Млади хора, които следват техния пример. На ход е държавата – с адекватна политика за подкрепа.

 

Коментар на Валентина Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.