1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Фермерски пазар за директни продажби на биопродукти в Пловдив

Фермерски пазар за директни продажби на биопродукти в Пловдив

Инициативата ще продължи до края на септември всяка събота от 11 до 20 часа в Мол Галерия Пловдив

Сдружение „Устойчиво Общество“ постави началото на първия фермерски пазар за директни продажби на биологична и чиста земеделска продукция в Пловдив. Инициативата, стартирала на 13 април, ще продължи до края на септември всяка събота от 11 до 20 часа в Мол Галерия Пловдив на третия етаж до зоната за хранене.

За момента към инициативата са се включили производители на опаковани биохрани като сладки, соленки, шоколад, мед, хляб, хлебни, зърнени и млечни продукти, но интересът е голям и се очаква от средата на май да се предлагат свежи български биозеленчуци, плодове и подправки. Освен биосертифицирани храни, на базара ще бъдат представени продукти от преходно производство, както и от стопанства, прилагащи екологични практики с интерес за преминаване към биологично земеделие.

Съботният фермерски базар е част от инициатива на сдружение „Устойчиво Общество“ за базари в София, Варна и Пловдив и се подкрепя от „Българска Асоциация Биопродукти“, „Фондация Биоселена“, „Фондация Авалон България“, Проектът „Новото тракийско злато“, Mall Galleria Plovdiv и Grand Mall Varna. Целите, които си поставят организаторите са да подкрепят реализацията и разнообразяването на производството на местните биофермери и производители на чиста земеделска продукция и да се предлага достъпна здравословна храна на заинтересованите пловдивчани.

Паралелно с директните продажби, базарът се съпътства от работилници, фермерски срещи и други инициативи, чрез които да се споделят и развиват домакински умения за здравословно хранене и екодомакинство. От миналата събота успешно започна инициатива за безплатно споделяне на семена и разсад, при която всеки може да остави свободно ненужните му култури и да вземе такива, които са му необходими за градината или саксиите на балкона.

Фермерският базар поставя началото на нов кооператив – Хранкооп Пловдив, който е част от мрежата Хранкооп в цяла България и ще бъде с преобладаващо участие на производители, коопериращи се за съвместен директен пазар. Новата група е отворена за всеки, който желае да пазарува директно здравословна храна и има Фейсбук страница, в която се публикуват новините за базара и развитието на кооператива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.