1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. „Най-добро МСП в преработката на биологични храни“ в Европа

„Най-добро МСП в преработката на биологични храни“ в Европа

Финалистите в категорията на биоконкурса са от Германия, Ирландия и Словения

Fürstenhof GmbH е общност от органични семейни предприятия в Германия, произвеждащи органични яйца и биологични птичи продукти чрез уникална устойчива и местна кръгова селскостопанска система.

Асоциацията на производителите е основана през 2003 г., за да има дългосрочна икономическа основа като ферми с истинско органично кръгово земеделие, гледащи към бъдещите поколения. Стартът е бил с шестима основатели, а днес включва повече от 20 ферми. Асоциацията на производителите оказва значително влияние върху развитието чрез по-високи стандарти за качество и наличност на стоки, което е ключова предпоставка за растеж. Регионалният дял на самостоятелно произведените фуражни компоненти възлиза на 80%, една от най-силните уникални точки за продажба.

The Merry Mill е семейна органична ферма, произвеждаща редица органични храни без глутен в Ирландия. Нейната мисия е да предоставя висококачествени продукти, които не само хранят тялото и подхранват душата, но и са устойчиви, невероятно вкусни и най-вече нямат отрицателно въздействие върху околната среда.

Семейството управлява затворена система в своята органична ферма. Те отглеждат органичен овес и са построили първата органична мелница без глутен в Ирландия. Те управляват целия процес, за да гарантират, че няма да има кръстосано замърсяване на други зърна. Всички биопродукти и отпадъци от смилането се използват във фермата като храна и постелки за животни. Ангажиментът на Merry Mill за устойчивост има положително въздействие върху околната среда, местните общности и цялата хранителна индустрия.

Ekološka kmetija Kukenberger в Словения е биоферма от 2013 г. Произвежда млечни продукти и фураж за кравите си. Тя прилага 4-годишно сеитбообращение, което максимизира органичната материя в почвата, за да увеличи фиксирането на азота в почвата, намалявайки използването на торове. Той осигурява най-високите нива на хуманно отношение към животните с половингодишен период на паша и много удобна зимна плевня.

Това е един от първите сертифицирани производители на сено и мляко с традиционно специфичен характер в Словения. Тя прави различни млечни продукти от кисело мляко до отлежали сирена и за тях през 2021 г. спечели сребърния медал на Световните награди за сирене. Организират се и обиколки с екскурзовод на фермата, за да се образоват фермерите, туристите и децата за селскостопанската работа. Фермата има за цел да бъде лидер в хуманното отношение към животните и грижата за околната среда.

„Най-добро МСП в преработката на биологични храни“ е една от категориите в европейския биоконкурс, като победителите ще бъдат обявени на 25 септември.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.