1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Ресторанти в Австрия и Словения се борят за отличие в европейския биоконкурс

Ресторанти в Австрия и Словения се борят за отличие в европейския биоконкурс

Победителите ще бъдат обявени на 25 септември 2023 г.

От 2021 г. Luftburg - Kolarik във Виена е най-големият напълно сертифициран органичен ресторант в света, с около 1200 места. Ресторантът е основан през 1992 г. с екологична и социална устойчивост в основата на своята философия. Това е семейно пространство с детска площадка близо до увеселителен парк. Ресторантът публикува годишни доклади за устойчивостта на своите дейности, отчитащи пестенето на вода, предотвратяването на хранителни отпадъци и засаждането на дървета. Използва слънчева енергия и е-коли и се координира с доставчиците, за да сведе до минимум опаковките.

Trnulja Country Estate – Любляна е създаден през 2012 г. Собствениците са изцяло фокусирани върху устойчивостта, иновациите в земеделието и туризма, като се грижат за своя биоресторант. В кухнята те използват предимно собствени биологични продукти, купувайки останалата част от местните биологични ферми. Те наемат местни работници и предлагат образователни семинари за възрастни хора, като ги учат как да готвят със сезонни биологични продукти.

Biohotel St.Daniel – Stanjel в Словения е устойчива, органична и холистична къща, където да спите спокойно и да се презареждате духовно, докато се наслаждавате на органична и здравословна храна и напитки. Ресторантът на хотела си партнира с малки и местни биологични доставчици, ангажира се да генерира нулеви хранителни отпадъци и контролира използването на водата. Ресторантът е домакин на ежегодни образователни семинари за устойчивост. Хотелът използва органични почистващи продукти, слънчева енергия и източници на отопление, които не са вредни за околната среда.

„Най-добър биоресторант“ е една от категориите в европейския биоконкурс, като победителите ще бъдат обявени на 25 септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.