1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Тенденциите и предизвикателствата пред реализацията на био продуктите се обсъдиха на среща на високо равнище в Прага

Тенденциите и предизвикателствата пред реализацията на био продуктите се обсъдиха на среща на високо равнище в Прага

Тя се проведе в Прага вчера, във връзка с ротационното председателство на Съвета на министрите на Европейския съюз от страна на Чешката република

Тенденциите и предизвикателствата пред реализацията на биопродукцията обсъдиха националните посланици на биологичното производство от държавите членки на Европейския съюз. Българският „био посланик“ в Третата среща на високо равнище бе заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Тя се проведе в Прага вчера, във връзка с ротационното председателство на Съвета на министрите на Европейския съюз от страна на Чешката република.

„Предизвикателствата, които познаваме от България, се споделят до голяма степен и от другите държави членки, включително и такива с голям процент на биологично сертифицирани площи от страните от Централна и Източна Европа”, заяви заместник-министър Събев. Като предизвикателства за увеличаване на предлагането на биопродукти в заведения за обществено хранене бяха очертани няколко ключови въпроси, сред които: недостатъчни асортименти и количества за редовни доставки, например в заведения за обществено хранене като училищни столови или столови в медицински заведения; съображения за цените; сложни процедури за подбор в обществени поръчки; недостатъчно познаване на биологичното производство от бизнеса и крайните потребители.

Пред участниците в дискусията Георги Събев сподели, че за съжаление последните две години и по-конкретно кризите през тях са оказали негативно влияние върху потребителското поведение, при което фактор „цена” става все по-важен. Същата тенденция се наблюдава в редица страни, включително от Централна и Северна Европа.

По време на заседанието беше дискутиран опитът от въвеждане на минимум от доставките в държавни или общински места за обществено хранене да бъдат биологични.

„Държави, които са въвели подобно законодателство, като например Словения, се сблъскват с парадокса, че  заради законовото изискване, но недостатъчното производство в страната, близо 60% от биопродуктите в тези места за хранене са вносни. Тоест подобна мярка не дава желания резултат за подпомагане на местното биопроизводство и производители, а напротив”, коментира след срещата на високо равнище заместник-министър Събев.

Участниците в срещата от Европейската комисия заявиха, че няма да предложат законодателство, което да задължава държавите членки да залагат определен процент в доставките на държавните учреждения да е с биологичен произход, защото разликите в производството между страните остават значителни и следва подобни цели да се съобразяват с националния контекст и възможности.

В рамките на срещата заместник-министър Събев обсъди с чешкия си колега Петр Йилек актуални въпроси на европейско ниво, включително състоянието на вноса от съседните на ЕС страни, който създава притеснения както у нас, така и у други страни от Централна и Източна Европа.

Следващата среща на високо равнище на националните посланици на биологичното производство ще бъде през декември в Брюксел.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.