1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Зам.-министър Николай Сиджимов откри екологичен форум за устойчивото развитие през погледа на младите хора

Зам.-министър Николай Сиджимов откри екологичен форум за устойчивото развитие през погледа на младите хора

Участници в националната среща бяха деца и младежи от 7 до 12 клас от Кюстендил, Карлово, Белене, Казанлък и Сливен

Зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов откри форума „Екология за устойчиво развитие през погледа на младите хора“, чийто домакин беше МОСВ. „Вашият глас се чува и приносът ви в опазването на природата е видим днес, защото вече сте приложили много от своите идеи в училище“, каза зам.-министър Сиджимов и увери, че младите хора, които са приели опазването на околната среда като своя кауза, имат подкрепата на институциите.

Участници в националната среща бяха деца и младежи от 7 до 12 клас от Кюстендил, Карлово, Белене, Казанлък и Сливен, както и техните преподаватели. В презентациите си младежите предложиха алтернативни варианти за по-екологично училище, как да се насърчава разделното събиране на отпадъци, идеи за добиване на енергия, както и малки стъпки, с които може да подобрим условията на живот в своя град.

Идеята на подобен род форуми е за активно включване на децата и младите хора в процесите на взимане на решения, както и за повишаване на ангажираността към темата за опазването на околната среда. Срещите между експертите и младите хора гарантира устойчивост в диалога между поколенията, каза Иван Иванов от страна на платформата за социално предприемачество „Соник Старт“, организатор на събитието заедно с министерството.

Младежите и експертите дискутираха още по актуални теми за алтернативните енергийни източници и проблемите във въглищната индустрия, използването на минералните води като ценен ресурс, биоразнообразието, чистотата на световния океан, както и управлението на отпадъците като ценен ресурс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.