1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 4 нерегистрирани ловни трофея от благороден елен задържаха служители от РДГ - Пловдив

4 нерегистрирани ловни трофея от благороден елен задържаха служители от РДГ - Пловдив

Лицето е задържано от органите на РУ на МВР

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Пловдив задържаха 4 нерегистрирани ловни трофея от благороден елен при проверка на лек автомобил в гр. Пловдив. Проверката е осъществена съвместно със служители на РУ на МВР.  Извършено е претърсване и в дома на водача на лекия автомобил, при което са открити и иззети незаконно притежавани ловни боеприпаси.  Лицето е задържано от органите на РУ на МВР.  По случая е образувано досъдебно производство. Нарушителят има и други бракониерски прояви, за които е лишаван от право да ловува.

От началото на месец октомври до момента на територията на РДГ Пловдив са извършени над 850 проверки в обекти  за складиране, преработка и търговия с дървесина, обекти за добив на дървесина от горските територии, превозни средства, транспортиращи дървесина, на ловци, риболовци и други физически лица. Съставени са 15 акта за установяване на нарушения по Закона за горите. Задържани са 14 куб. м дървесина, едно моторно превозно средство, 4 каруци и един бензиномоторен трион.

иаг - проверки

Служителите от Регионална дирекция по горите – Пловдив продължават установената дългогодишна практика и извършват ежеседмични специализирани акции с представители на органите на МВР, както и с НАП. От началото на месец октомври са извършени 10 акции със служители на МВР. Осъществени са и 6 проверки с представители на НАП – Пловдив в обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина и дървени материали. 

При извършена съвместна проверка  с органите на МВР, горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Пловдив задържаха лек автомобил, транспортиращ незаконна дървесина в гр. Перущица. По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение и преписката е изпратена в Районна прокуратура с оглед установяване на данни за извършване на престъпление. 

С органите на МВР е проведена акция за съхранение и транспортиране на дървесина. Проверени бяха 25 частни адреса в с. Ягодово, община Родопи.  На два от адресите е установено, че незаконно се съхранява дървесина, немаркирана и без документ, доказващ законния й произход. Дървата за огрев, в размер на 6 пространствени куб. м са задържани. Съставени са два акта за установяване на административни нарушения по Закона за горите. Образувани са административнонаказателни производства. Преписките ще бъдат изпратени и в Районна прокуратура - Пловдив за проверка за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс.

По подаден сигнал на телефон 112 служители от РДГ установяват две лица да превозват с каруци незаконна дървесина по посока гр. Кричим. Задържани са каруците заедно с натоварените дърва. По случая са съставени 2 акта за нарушения по Закона за горите, като преписките са изпратена в Районна прокуратура за проверка.

иаг

Екипи горски инспектори от РДГ – Пловдив участваха съвместно с органите на РСПБЗН при потушаването на двата горски пожара през месец октомври, възникнали в землищата на с. Бойково и гр. Кричим.

ИАГ-пожар1
иаг-пожар

С оглед преустановяване на незаконосъобразни практики при снабдяването на населението с дърва за огрев, от началото на месец август се извършват засилен контрол и проверки на насажденията, предвидени за добив, на превозни средства, транспортиращи дървесина Проверяват се превозните билети, разрешителните за достъп до горските територии.

Проверките в обхвата на дейност на РДГ Пловдив продължават с оглед установяване на нарушения на действащото ловно и горско законодателство и предотвратяване на незаконни дейности в горските територии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.