1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 4,1 млн. хектара джунгли са унищожени през 2022 г.

4,1 млн. хектара джунгли са унищожени през 2022 г.

Това е площта на Швейцария, показва доклад на Световния институт за природните ресурси във Вашингтон

Малко над 4 милиона хектара, или 41 хиляди квадратни километра тропически гори по света са изчезнали през миналата година. Това е площта на Швейцария, показва доклад на Световния институт за природните ресурси във Вашингтон.
 
Малка част от тези гори е станала жертва на пожари, но далеч повече са били изсечени. Изчисленията показват, че всяка минута е била изсичана площ колкото 11 футболни игрища. За цялата минала година са унищожени 10 процента повече джунгли, отколкото през 2021-а с близо 3,8 милиона хектара.
 
Най-засегнати и през 2022 година бяха тропически гори в Бразилия и в Демократична република Конго. След амазонската джунгла горите в африканския регион са вторите най-големи в света и обхващат земи в Демократична република Конго, Габон, Камерун, Централноафриканската република, Екваториална Гвинея и Република Конго. По данни на природозащитниците от WWF в региона има над 10 хиляди растителни вида, от които една трета са ендемични.
 
Благодарение на това разнообразие джунглата в низината на река Конго е един от най-важните уловители на въглероден диоксид в света, способен да поглъща около милиард и половина тона на година. В региона се предполага, че има големи залежи на петрол и природен газ, които правителството в Киншаса иска да разработва, въпреки масови протести на местни и международни екологични организации.
През 2022 година най-голямото увеличение на обезлесяването е регистрирано в Гана, Боливия и Ангола, докато Индонезия и Малайзия, доскоро начело в тази печална класация, са успели да ограничат изсичането до ниско ниво. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.