1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Аквакултурната ферма ще бъде изградена в землището на с. Кремен, община Кирково

Аквакултурната ферма ще бъде изградена в землището на с. Кремен, община Кирково

Субсидия за 184 614 лв. получиха два проекта от ОП „Рибарство”

Субсидия за 184 614 лв. получиха два проекта от Оперативна програма „Рибарство” (ОПРСР) по мерки 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” и 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата”.

Премията по мярка 1.1 е шестата изплатена за годината, тя е предназначена за нарязване на риболовен кораб за скрап.  Бенефициент е ЕТ „Лотос-Валери Жечев” от  Варна, а корабът  е „Вн 7904”. Моторният катер – на възраст 36 години, е извършвал стопански риболов в българската част на акваторията на Черно море. Той е с дължина от 12.61 м и тонаж 8.48 бруто тона, оборудван е с риболовни уреди – пелагични тралове и плаващи парагади. Бенефициентът е сключил договор за покупко-продажба на кораба за скрап с лицензирана компания за търговия с отпадъци от черни и цветни метали. Безвъзмездната финансова помощ за нарязване на риболовния кораб е в размер на 70 111 лева.

Мярка 1.1 има компенсаторен характер и се финансира от Европейския фонд за рибарство (ЕФР). Безвъзмездната помощ е до 100% от размера на изчислените разходи. От тях 85% са европейски средства и 15% - национално доплащане от държавния бюджет. Нарязването на „Вн 7904” отговаря на приоритетите, заложени в „План за приспособяване на риболовното усилие” и „Национална схема за изваждане от експлоатация на риболовните кораби”.

Вторият финансиран проект е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата”. Бенефициентът „ЕКО ТУР 2006” ООД от Кърджали получи авансово плащане в размер на 114 503 лева за изграждането на  водоем за интензивно отглеждане на дъгова пъстърва в садкова инсталация, както и за екстензивно отглеждане на шаран и растителноядни риби. Общата стойност на инвестицията е 954 192 лв. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е в размер на 572 515 лв., което представлява 60% от стойността на одобрените инвестиционни разходи.

Аквакултурната ферма ще бъде изградена в землището на с. Кремен, община Кирково, област Кърджали върху имот, който е собственост на кандидата. Производственият капацитет на фермата е за производство на 44.25 т. дъгова пъстърва, 0.834 т шаран, 0.360 т толстолоб и 0.040 т бял амур на година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.