1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Близо 15% от световния улов се дължи на нелегален риболов

Близо 15% от световния улов се дължи на нелегален риболов

Комисията по рибно стопанство в ЕП призова за увеличаване на морските инспекции

Нелегалният риболов не само може сериозно да изкриви европейските пазари за рибарите и потребителите, но заплашва да унищожи биоразнообразието на световните океани, предупредиха от Комисията по рибно стопанство в ЕП. Близо 15% от световния улов – между 11 и 26 милиона тона риба годишно – се дължи на нелегален риболов, съобщават от Европейския парламент. Докладът на комисията за настоящата инициатива призовава ЕС да предприеме международно действие, включително за увеличаване на морските инспекции и затварянето на пазарите за нелегалния улов. Цел на мерките е да се поддържат световните пазари за риба.

„Има нужда ЕС да направи повече за прокарването на ефективно международно сътрудничество в борбата срещу нелегалния риболов”, заяви докладчикът Изабела Льовин.

Тя подчерта, че „имаме нужда да направим така, че безскрупулните оператори да не могат просто да сменят знамето на плавателните си съдове, за да избегнат изпълняване на отговорностите си. На фона на многото рибни зони по света, които вече са сериозно заплашени, нелегалният риболов може да бъде камъчето, което преобръща колата”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.