1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Бракониери посегнаха с брадва на инспектори на ИАРА- Благоевград

Бракониери посегнаха с брадва на инспектори на ИАРА- Благоевград

Нарушителите са отказали да предадат риболовните уреди и личните си документи

На 06.01.2016 г при проверка за спазване режима на риболов по р. Струма в област Благоевград, в района на общ. Сандански, инспектори на „РК- Благоевград“, към Отдел „РК-Западна България са констатирали голяма група риболовци, извършващи риболов с „голи“ тройни куки в нарушение на чл. 24, ал. 2 от ЗРА.

След извършеното наблюдение и предприетите мерки за установяване на нарушителите от страна на инспекторите на ИАРА, бракониерите направили опит да се саморазправят с контролните органи. Нарушителите посегнали с брадва срещу инспектор, нанесли удар с голям екземпляр уловена риба, последвали заплахи за саморазправа с държавните служители. Лицата влезли в устен спор, по време на който отправили обиди към инспекторите. Проверяващите подали сигнал на телефон 112.

До пристигането на полицейския патрул нарушителите отказали да предадат риболовните уреди и личните си документи. Въпреки опитите на инспекторите на ИАРА да задържат нарушителите до пристигането на полицейските служители на РУП Сандански, част от бракониерите успели да избягат, а един от задържаните успял да се укрие, пресичайки пълноводната река Струма, бягайки в неизвестна посока.

Един от риболовците е разпознат като системен нарушител, а друг е разпознат по превозното средство, което изоставя след гонката. След пристигането на полицейските служители е направен оглед на мястото на нарушението и са извършени издирвателни действия в с. Дамяница, общ. Сандански, в която посока побягват бракониерите. Чрез полицейските данни и масив от вътрешна информация на МВР, е установена самоличността на извършителите, на които чрез констативни протоколи, ще им бъдат връчени покани за съставяне на АУАН - и по чл. 24, ал. 2 от ЗРА.

По-късно същият ден в района на общ. Сандански, въженият мост над с. Струма, по отзоваване на сигнал за нарушение за риболов с „голи“ тройни куки (чл. 24, ал. 2) и мрежички (тип парашут), по (чл.35, ал.1, тл.7), екипът от инспектори се отзовава на място. При което, са установени нарушители по ЗРА, но най-демонстративно единият от тях, побягва, изоставяйки риболовният си уред, който е задържан с КП за улов по чл. 35, ал.1, т. 7, а другият който е рецидивен тип и познат контингент на служителите на ИАРА, скъсва влакното, целейки да прикрие деянието си, нарушение по чл. 24, ал. 2 от ЗРА.На базата на съставените КП са изготвени покани за съставяне на АУАН, на въпросните бракониери.

В подобни случаи, нарушителите се събират на групи, ескалират напрежение, закани и заплахи към инспекторите. В случая, са се опитали насила да отворят служебния автомобил и да измъкнат от там, иззетите уреди от нарушението. Благодарение на дежурния екип на РУП Сандански и запазеното самообладание на инспекторите, несе е стигнало  до ново напрежение.

Напоследък зачестиха сигнали на съвестни любители риболовци в областта на места, където започна групирането на скобара на пасажи, което провокира все повече бракониерски набези. По възможност инспекторите се отзовават на всеки сигнал.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.