1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Десислава Танева: Негласно се коментира, че още четири страни ще напуснат Еврофиш

Десислава Танева: Негласно се коментира, че още четири страни ще напуснат Еврофиш

Снимка:

С отказа от членство страната ни спестява 20 хиляди евро на година членски внос

Негласно се коментира, че още четири страни ще излязат от Международната организация за развитие на рибарство в Източна и Централна Европа (Еврофиш). Това каза Десислава Танева, председател на Комисията по земеделието и горите в 41-ото НС във връзка с денонсирането на Споразумението за създаване на Еврофиш, предаде Агенция "Фокус". С отказа от членство страната ни спестява 20 хиляди евро на година членски внос.

Според Танева, страната ни по никакъв начин не може да бъде санкционирана за това, че прекратява членството си в една организация, която е на доброволен принцип. „България е била изряден член на Международната организация за развитие на рибарство в Източна и Централна Европа (Еврофиш). Ние сме влезли в тази организация, имали сме някакви очаквания, те не са се реализирали, но сме изпълнили изрядно задълженията си”, посочи Танева. По думите й е нормално, когато дадено членство не носи ползите, които се очакват, страната ни да се откаже. На въпрос, защо толкова дълго е отлаган отказът от членство - близо 7 години, Танева заяви: „Следва да имаме предвид и очакванията, които всеки от ръководителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е имал по отношение на ползите, които е можела да даде тази организация. В крайна сметка друг инструмент за подпомагане на търговията за риба и рибни ресурси не е имало”. Тя каза още, че страната ни в момента ще насочи усилията си към усвояване на ресурсите по рибарската програма.

„Това, което ние трябва да направим в момента е да концентрираме усилията си за максимално ускоряване на усвояването на субсидиите от европейския фонд за рибарство или програмата за рибарство, която се реализира в нашата страна. Това изисква разбира се и мобилизация на всички ресурси, с които разполагаме в аспекта на кризата, в която сме и аз мисля, че първите постъпки в тази насока бяха направени, а именно отварянето на мерките за набиране на проекти по Оперативна програма за развитие на сектор рибарство. Практически програмата започна да работи от тази година”, заяви Танева.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.