1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Природен парк Сините камъни празнува 41-та си годишнина

Природен парк Сините камъни празнува 41-та си годишнина

За периода от 1 до 7 ноември 2021 г. от служителите в регионалните дирекции по горите са извършени общо 6 525 проверки. 

Проверени са 385 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 565 обекта за ползване на дървесина от горските територии (сечища и временни складове), 2332 превозни средства, транспортиращи дървесина, 1852 ловци, 176 риболовци и 1215 физически лица. 

Въз основа на извършените проверки са съставени общо 124 констативни протоколи и 163 акта за установени административни нарушения, от които 160 по Закона за горите, един по Закона за лова и опазване на дивеча и два по Закона за рибарството и аквакултурите. 

Задържани са 241,7 пр. куб. м дърва за огрев, 5 моторни превозни средства, 4 моторни триона и др.

През отчетния седмичен период работиха три мобилни екипа служители в дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство “ на ИАГ. Проверки по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча са извършени в района на дейност на регионални дирекции по горите - Берковица, Благоевград, Ловеч и София. Проверени са горски територии в обхвата на Северозападно държавно предприятие гр. Враца – ТП „Държавно горско стопанство Ботевград“, ТП „Държавно горско стопанство Враца“, ТП „Държавно горско стопанство Видин“, ТП „Държавно горско стопанство Ловеч“, ТП „Държавно горско стопанство Лесидрен“, ТП „Държавно горско стопанство Плевен“ и ТП „Държавно горско стопанство Мездра“, на Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград – ТП „Държавно горско стопанство Белица“, ТП „Държавно горско стопанство Разлог“ и ТП „Държавно горско стопанство Своге“.

Извършени са общо 159 проверки, в това число на 9 обекта за добив на дървесина, 8 обекта по чл. 206 от Закона за горите, 68 превозни средства, 55 ловци и 19 физически лица. Съставени са 7 акта по Закона за горите, 14 констативни протокола, с предписание за допълнителни проверки и съставяне на актове от РДГ Благоевград и РДГ Ловеч. Задържани са 8,43 пл. куб. м едра строителна дървесина, 14 пр. куб. м. дърва за огрев, 2 моторни превозни средства, един моторен трион и др.

Експерти от Дирекция на Природен парк „Витоша“ с помощта на доброволци през изминалата седмица довършиха обновяването на стълбовата маркировка от х. Кумата до Черни връх. Предстои нанасянето на номерацията и поставянето на указателните табели по маршрута. Освежена беше парковата инфраструктура в м. Капакливец с представители на „ЕкоОбщност“ и Клуб за народни танци „Витоша“.

Опресняване на туристическата маркировка по „Жълт маршрут“ извършиха служителите на Дирекция на Природен парк „Златни пясъци“. Наблюдение и мониторинг на есенната миграция на птици бяха направени от м. Харман ери. Извърши се пробонабиране от повърхностните води на Малко и Голямо водно огледало, дейност, планирана и осъществена по проект по ОПОС. 

Ремонтни дейности на съществуващата инфраструктура в Природен парк „Рилски манастир“ извършиха в отчетния период служителите на Дирекцията. Участие се взе и в организираната от фондация „Малък Зограф“ изложба с детски рисунки от над 60 страни на тема „Зелената планета България 2021“.

По повод 41-та годишнина от създаването на природен парк „Сините камъни“, отбелязвана на 28-ми ноември всяка година, Дирекция на природен парк „Сините камъни” обяви месец ноември, за месец на природен парк „Сините камъни”. Всяка седмица, до края на месеца, по една презентация и линк към онлайн викторина, на различни теми, свързани с природния парк, ще бъдат достъпни на сайта и официалната фейсбук – страница на Дирекция на природен парк „Сините камъни“. Презентациите ще бъдат качвани в началото на седмицата, а линковете към онлайн викторините един ден след това. Приключи първата онлайн викторината на тема: „Природен парк „Сините камъни”: обща информация”. Обявени са тримата участници получили най–голям брой точки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.