1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. До 1000 лв. глоба за неотчетена риба

До 1000 лв. глоба за неотчетена риба

Законовите промени целят намаляване рисковете от спиране на еврофинансирането

Между 500 до 1000 лв. ще бъдат глобявани лицата, които развъждат и отглеждат риба и други водни организми при нарушения. Санкциите ще бъдат налагани ако всяка година до края на месец януари не бъдат представени на ИАРА данни за произведените и продадените през предходната година количества риба. Досега за пропуск на такава информация нямаше имуществена санкция.

Промените се налагат, защото в края на годината изтича срокът, в който България трябва да изпълни поетите задължения по Споразумението за партньорство между страната ни и ЕС за периода 2014-2020 г. и Програмата за морско дело и рибарство. В противен случай Европейската комисия може да вземе решение за спиране на всички междинни плащания по приоритетната ос за насърчаване на общата политика в областта на рибарството. Подобна мярка би довела до невъзможност за усвояване на достатъчно средства от еврофондовете за сектора.

Друга причина за нормативните изменения е факта, че над половината собственици на преработка за риба и рибни продукти отказват да предоставят доброволно данни за икономическата статистика. Промените в Закона за рибарството и аквакултурите ще се отнасят за дейността на 51 предприятия за преработка на риба и други водни организми, регистрирани в агенцията по храните, както и за 631 аквакултурни стопанства, които към настоящия момент са в регистъра на ИАРА.

Редакциите в закона предвиждат още въпросните фирми да предоставят информация и относно назначените на трудов договор лица с висше образование в областта на рибарството, другите приходи (освен от продажбите), разходите за персонал, стойността на труда на лицата, работещи без заплащане, разходите за енергия и зарибителен материал и други оперативни разходи, както и за използваните лекарства или леченията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.