1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. До 2050 г. потреблението на дървесина скача с 37%

До 2050 г. потреблението на дървесина скача с 37%

До 2050 година потреблението на първично обработена дървесина – дъски, талпи, фурнири, шперплат и целулоза – ще се увеличи с 37 процента спрямо 2020-та и ще достигне 3 милиарда кубически метра. Това предвижда Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Според ФАО двигатели за по-голямото търсене ще бъдат ръстът с 25 процента на световното население и свързаната с това по-голяма необходимост от хартия, опаковки, дрехи и мебели. Прогнозира се и увеличение на строителната дейност, а това потребление може да бъде покрито чрез комбинация от засилено производство в естествено регенериращи се гори в зоните с умерен климат, и изкуствено създадени масиви в южното полукълбо.

В своя доклад експертите от ФАО настояват, че търсенето на дървесина трябва да се задоволява при устойчиво използване на съществуващите гори, както и чрез програми и проекти за залесяване. Ако производството от естествено подмладени масиви остане стабилно, ще са необходими поне 33 милиона хектара нови насаждения, за да се покрие потреблението. За целта ще са нужни инвестиции в размер на 25 милиарда долара на година, изчисляват специалистите.

Засилената употреба на дървесината като суровина и строителен материал е в състояние да се противопостави на заплахите за климата, биологичното разнообразие и околната среда, се казва още в доклада. От ФАО посочват, че дървесината е възобновяема, годна за рециклиране, природосъобразна и с много различни приложения, което я прави идеален заместител на невъзобновяемите материали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.