1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Екологична организация настоява за забрана на плаващите рибарски мрежи в Италия

Екологична организация настоява за забрана на плаващите рибарски мрежи в Италия

Този метод на риболов е незаконен в останалите европейски държави

В края на септември Европейската комисия (ЕК) призова Италия незабавно да забрани плаващите рибарски мрежи и да контролира по-добре рибарската си флотилия. Към този призив се присъедини и екологичната организация Oceania, пише inews.bg.

Еколозите се занимават основно с опазването на морските видове. Те освен това призоваха подобни забрани да приемат и други държави в Средиземноморския басейн, сред които и Мароко и Турция.

От 2005 година Oceania алармира за незаконни плаващи мрежи, които използват италианските рибари. Мрежите са предназначени за някои видове риба тон (албакор), която е по-малка по размери и други забранени за улов видове. Това поставя в неизгодна позиция рибари, които се придържат към правилата и развиват устойчиви методи на риболов.

Плаващите рибарски мрежи са забранени в някои държави от ЕС още от 2002 година насам, макар че те дълго време се използват от Франция и Италия. В момента само италианските рибари обаче използват този незаконен в останалите европейски държави метод на риболов.

Плаващите мрежи са много популярен начин на улов, тъй като е лесен и много ефективен. В същото време обаче при този метод не може да стане "подбор" на уловените риби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.