1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Италия затяга мерките срещу умишлените палежи

Италия затяга мерките срещу умишлените палежи

Експерти в Италия са на мнение, че само 5% от пожарите са подпалени от пиромани

Нови мерки за борба с умишлените палежи в горите предприемат властите в Италия. Освен че се ползват дронове за проследяването на подпалвачите, се затягат и наказанията.
 
От тази седмица минималното наказание за умишлен палеж вече е шест години затвор, вместо предишните четири. При предизвикване на пожар по непредпазливост вече ще се лежи 2, вместо 1 година.
Най-новите случаи, при които подпалвачите са открити с помощта на безпилотни летателни апарати, са от региона на Калабрия и остров Сардиния. В Калабрия 10-годишно момче беше засечено да пали огън в гориста местност, а поръчител е дядо му. На средиземноморския остров пък, където през миналата седмица имаше редица горски пожари, от въздуха беше заснет млад мъж, запалил огън и побягнал с мотоциклет. 
 
Експерти в Италия са на мнение, че само 5% от пожарите са подпалени от пиромани, действащи от желание да гледат как нещо гори. В повечето останали случаи става дума за икономически интереси, а властите говорят за "бизнес с огъня". Горите се подпалват с цел освобождаване на терени за строителство и селско стопанство, макар че има строги правила, които забраняват всякаква дейност на изгорели площи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.