1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Иззети са над 2,3 км бракониерски мрежи от инспектори на ИАРА

Иззети са над 2,3 км бракониерски мрежи от инспектори на ИАРА

Снимка:

Съставени са и 2 акта на любители риболовци

Иззети са общо над 2,3 км  /2 340 метра/ бракониерски мрежи от инспектори на ИАРА при проверки на водоеми в страната в рамките на два дни. Хванат е и бракониер при проверка на инспектори на ИАРА Враца. Съставени са и 2 акта на любители риболовци.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца съвместно със служители на РУП- Враца са извършили нощна проверка на язовир „Върбешница“ в землището на село Върбешница, община Мездра. Там е заловено лице, извършващо риболов, без да притежава разрешително и придобито право за усвояване на ресурс. На нарушителя е съставен акт за нерегламентиран риболов, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. От него са иззети 3 броя мрежи с обща дължина 170 метра и една гумена лодка. Уловената около 7 кг риба – сребриста каракуда е върната обратно във водата.

По подаден сигнал от любители риболовци за бракониерски набези на язовир „Пясъчник“, инспектори от отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА Пловдив и членове на сдруженията на любители риболовци веднага са извършили проверка на водоема. При появата на инспекторите, бракониерите хукват да бягат към близката гора, като изоставят, край язовира надуваема лодка тип “уфимка” с гребла, помпа, обувки, една въдица с монтиран на нея неразрешен мрежен уред тип “парашут” и три чувала с мрежи. Служителите на ИАРА Пловдив са конфискували всичко, като от водата са извадили още една мрежа.  Общата дължина на иззетите бракониерски мрежи е около 1 000 метра с големина на око 60-80мм. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА Сливен са извършили рутинна проверка по вода на язовир ”Жребчево“. До с. Паничерево са открити и извадени от водата 3 бр. бракониерски мрежи тип “сетка” с обща дължина 200 метра. Уловената в тях около 40 кг риба от видовете – платика и каракуда, е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са иззети и в последствие унищожени с протокол за унищожение. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

По сигнали от любители риболовци, инспектори от отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА Стара Загора са извършили проверки на язовир „Копринка“ в местността „Лешница“. При първата проверка е извършен обход по вода, като са намерени и извадени 2 броя бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 40 метра и големина на окото 65 мм. Уловената риба – шаран, с тегло 1 кг е върната обратно във водата. При втората проверка са открити и извадени от водата 2 броя хрилни мрежи с обща дължина 50 метра и големина на окото на една част от тях 65 мм, а на друга 70 мм. Уловената около 4 кг риба / шаран с тегло по 1 кг/  е освободена от мрежите и върната във водата. За извършените проверки са съставени констативни протоколи срещу неизвестен извършител на нарушението.

Инспектори от отдел“Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили нощна проверка на язовир „Тракиец“. Открити и извадени от водата са 9 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 680 метра. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловената в мрежите 100 кг риба – шаран, е върната обратно във водата. Уредите са на съхранение в склада на ИАРА Хасково.

Инспектори от отдел“Рибарство и контрол” на ИАРА Добрич съвместно със служители на  на РИОСВ Варна са извършили проверка на езеро „Дуранкулак“. Край месност „Орлово око“ са открити и  извадени от водата 2 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 200 метра и око 55 мм. Уловът от 12 кг каракуда е върнат в езерото. Съставен е протокол срещу неизвестен нарушител, а уредите са унищожени.

По подаден сигнал на тел. 112 за бракониери на к-кс “Слънчев ден”,  инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Варна са извършили проверка на мястото. На буната на комплекса, инспекторите установяват две лица,  извършващи любителски риболов. При контролно претегляне на уловеното от лицата количество риба се констатира,че лицето с инициали Н.Ж.Д. е уловило 5.300 кг кефал, а лицето с инициали А.Г.П. съответно 4.250 кг кефал. За запазване на  количество риба по-голямо от разрешеното по ЗРА на нарушителите са съставени актове и са иззети от тях 2 бр. въдици. Рибата е върната обратно във водата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.