1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ловците задължително изследват за зарази отстреляния дивеч

Ловците задължително изследват за зарази отстреляния дивеч

Изследванията обикновено отнемат два дни

Ловците задължително изследват за зарази отстреляния дивеч, заяви председателят на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков във връзка със случая на отстреляно диво прасе, заразено с шап, в бургаското село Кости, предаде  Агенция „Фокус”. Пробите от животното бяха изследвани, както е по закон, за опасни болести.

„Това е задължително изискване, което се спазва стриктно от нашите ловци. Аз досега в своята 20-годишна история не познавам случаи при организиран лов да не се изследва дивечово месо за консумация от самите ловци. Ако има случаи на някаква друга проява, например бракониерска – когато не се изследва дивечовото месо, за това отговорност носят хората”, каза Петков.

Изследванията на отстреляния дивеч обикновено отнемат два дни. Вземат се проби от вътрешностите на животните, като се предоставят в лицензираните лаборатории на ветеринарните служби. В Монтана се правят най-много изследвания на отстрелян дивеч, понеже там има 70 ловни дружини.

В момента се ловува само в почивни дни. Тази събота и неделя предстоят последните излети у нас за лов на дива свиня. С това ловният сезон приключва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.