1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЛЗС София проведе годишен инструктаж по лесозащита със стопани на гори

ЛЗС София проведе годишен инструктаж по лесозащита със стопани на гори

На терен бяха дадени насоки за извършване на есенното лесопатологично обследване съгласно нормативната база за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди

Годишен инструктаж по лесозащита проведоха ескперти от Лесозащитна станция – София на територията на Регионална дирекция по горите - София. Това е последният от поредицата инструктажи, организирани от Лесозащитна станция - София за южната част в района на станцията, след проведените по-рано този месец на територията на регионални дирекции - Благоевград и Кюстендил.

иаг- инструктаж

На терен бяха дадени насоки за извършване на есенното лесопатологично обследване съгласно нормативната база за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди. Дискутирани бяха и организационни въпроси по извършване на лесозащитните мероприятия до края на 2023 г. 

Експертите посетиха обекти на територията на Държавно горско стопанство - Сливница към Югозападно държавно предприятие, включени в прогноза с мероприятие за въздушно пръскане срещу борова процесионка. Описаните наблюдения на служителите на стопанството показват, че летежът и яйцеснасянето на боровата процесионка продължават. 

Предстои експертите по лесозащита да извършат контролното лесопатологично обследване преди въздушното пръскане срещу вредителя. Продължават и обследванията в иглолистните и широколистните гори на цялата страна, въз основа на които ще бъдат планирани лесозащитни мероприятия за 2024 г. 

Предстоят инструктажи и в регионалните дирекции по горите в Северна България в района на дейност на ЛЗС - София.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.